Медицинският университет в Пловдив променя балообразуването за предстоящата приемна кампания.

...
Медицинският университет в Пловдив променя балообразуването за предстоящата приемна кампания.
Коментари Харесай

Нови правила за прием в университетите

Медицинският университет в Пловдив трансформира балообразуването за идната приемна акция. Оценките от модулите по биология и химия от приемния изпит към този момент ще се утрояват, а към тях ще се прибавя бележката от матурата по български език и литература. В стратегиите за изпита ще бъде включен и материал по биология и химия, изучавани като профилиращи предмети във втори гимназиален стадий.

До момента бележките по биология и химия от приемния изпит се удвояваха, а към тях се прибавяше триумфът по двата предмета от дипломата.

Промяната идв​а, защ​ото тази година за първи път дванайсетокласниците ще поставят матури по профилиращите предмети, които са избрали в 11. клас. Тоест, в случай че са учили биология и химия като профилиращи, ще държат втората матура по избор по една от двете дисциплини, а няма да избират всред всички изучавани в гимназията. Предложението на МОН е това да дава известна преднина при кандидатстване в университет - като оценките от матурите по профилиращ предмет се умножават по коефициент. На 30 октомври изтича срокът, който министерството даде на висшите учебни заведения да разгласят изискванията за банкет, защото кандидат-студентите не знаят по какъв начин да се готвят.

Решението за медицинските специалности е взето взаимно от всички медицински университети у нас и СУ.

„ Избрахме този метод на балообразуване,

с цел да осигурим еднакъв достъп на възпитаници от всичките междинни учебни заведения,

без значение от профила на паралелката. Затрудненията идват от това, че не във всички учебни заведения се дава опция за избор на профилиращ предмет биология или химия”, изясни зам.-ректорът по образователната активност в МУ-Пловдив проф. доктор Ани Белчева. При това състояние някои възпитаници нямат опция да положат матура по тези дисциплини, както и приключилите предходни години. Ако оценката от нея се умножава по коефициент, биха били ощетени.

„ Трябваше да спазим и настоящите нормативни актове - Законът за висшето обучение и Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение в медицинските специалности. Там е казано по какъв начин става балообразуването - би трябвало да имаме оценки от ДЗИ или оценки от курса на образование по биология и химия от дипломата за приблизително обучение. Това, към което се обединихме, е да има оценка от матура по БЕЛ и утроеният резултат от конкурсните изпити по биология и химия.

Това утрояване дава тежест на конкурсния изпит

А в стратегиите за него ще се включат въпроси от материала по профилиращите предмети. Оттук ще пристигна тази тежест на изпита и ще се включи този материал от втори гимназиален стадий “, изясни проф. доктор Белчева.

Така учениците, които са учили профилиращи предмети биология и химия в 11. и 12. клас, ще са улеснени във връзка с подготовката. Останалите ще би трябвало да се готвят сами върху тематиките, които се прибавят в конспекта.

„ Освен изпита за магистърските стратегии, имаме и други специалности​ - за бакалавър и професионален бакалавър, за които оценката от изпита ще се утроява. Там също взимахме до момента химия или биология от дипломата, а отсега нататък ще взимаме единствено ДЗИ по български език и литература плюс изпит по нравственос “, добави проф. доктор Белчева.

В резултат на смяната оптималният бал от 36 става 42.

Както „ Марица “ писа, медицинските университети имат и две различни оферти, които обаче изискват законодателна смяна и не могат да се приложат за идната акция.

Зачитат ДЗИ по същата специалност в Аграрния

Аграрният университет ще признава като вход резултатите от матурите по професионална подготовка. Това обаче ще важи единствено в случай че държавният зрелостен изпит е по специалност, съответстваща на специалността, за която се кандидатства във висшето учебно заведение, посочи зам.-ректорът по образователната активност доцент Боряна Иванова.

Както " Марица " писа, от тази година държавният изпит по доктрина и процедура на специалността ще се зачита наложително като втора матура на учениците от професионалните гимназии. До момента те можеха да изберат този вид или да се явят на втора матура по избираем предмет от общообразователните.

Аграрният университет ще зачита и резултати от положените матури по профилиращи предмети, само че без да ги умножава по приоритизиращ коефициент. Те ще са равностойни на друга матура или оценка от приемен изпит.

ПУ реши за ДЗИ по профилиращ предмет:

Без коефициент, с изключение на за непознатите езици



Пловдивският университет ще признава матурите по профилиращи предмети, само че като равностойни на приемен изпит - без да се умножават по коефициент. Съображенията да няма приоритизиращи коефициент са няколко и неведнъж са изтъквани от медицинските университети - най-малкото да има равнопоставеност с всички приключили в предходни години, изясни зам.-ректорът по образователната активност доцент Мария Стоянова.

" Единствено при балообразуването по няколко специалности - като британска лингвистика и приложните лингвистики, ще се изисква матура по непознат език на равнище В2, защото за непознатите езици матурите от тази година ще бъдат 5 типа. Резултатите от ДЗИ с по-ниско равнище също ще се зачитат, само че умножени по коригиращ коефициент. Причината е, че досега матурите, по мнението на сътрудниците, които готвят изпитите по езиците, са за равнище В2 ", изясни доцент Стоянова.

До края на седмицата информацията за балообразуването по специалности ще бъде оповестена на уеб страницата на ПУ " Паисий Хилендарски ", с цел да се ориентират кандидат-студентите в точния момент.

В идната акция се възвръща приемният изпит по български език, от който вузът се отхвърли предишното лято. Ще ги има приемните изпити и по други дисциплини, като се надяваме да можем да ги проведем този път, сподели още зам.-ректорът.

Приемът в компетентност „ Право “ остава, както е по наредбата, макар че тече разискване за нови възможни промени и се събират мнения от юридическите факултети. Засега в ПУ входът остава с изпит по български език и изпит по история, като резултатите и от двата се умножават по коефициент 2,5, плюс оценката от ДЗИ по български език и литература.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР