Медицинските изделия в болниците, също както лекарствата, ще се поръчват

...
Медицинските изделия в болниците, също както лекарствата, ще се поръчват
Коментари Харесай

И медицинските изделия в болниците ще се поръчват чрез централизирана система

Медицинските произведения в лечебните заведения, също както медикаментите, ще се поръчват посредством централизирани търгове. За това обаче е належащо да се свържат системата на Централния орган за покупки в бранш „ Здравеопазване “ (ЦОПСЗ), посредством която точно се вършат търговете за медикаментите в лечебните заведения, и Централизираната автоматизирана осведомителна система „ Електронни публични поръчки “ (ЦАИС ЕОП).

Това излиза наяве от писмения отговор на служебния здравен министър доктор Асен Меджидиев до депутата от „ Продължаваме промяната “ доцент Васил Пандов.

Във въпроса си доцент Пандов отбелязва, че доставката на медицински произведения в лечебните заведения се прави на цени, които доста се отличават, а това от своя страна директно визира ползите на пациентите и се отразява негативно на финансовото положение на лечебните заведения. Той припомня, че в Министерство на здравеопазването са били набелязани ограничения за въвеждане на процедура по закупуване на медицински произведения, които не се заплащат от бюджета на Касата, точно посредством Централния орган за покупки. „ Това би довело до евентуално понижение на цените на доставка на медицинските произведения и опция за рефериране от страна на НЗОК с резултатите от извършените централизирани процедури “, акцентира депутатът.

В отговор доктор Меджидиев показва, че след диалози сред специалисти е реализирано разбирането, че стопански по-обоснованият вид за реализиране на подобен тип централизирани търгове е точно свързването на ЦОПСЗ с ЦАИС ЕОП. Той напомня, че във връзка с медикаментите все още техническото решение, осъществено в Електронната система, е създадено напълно на база потреблението на данните, предоставяни от обществени регистри (Позитивния лекарствен списък), чрез предоставяните от тях уеб услуги.

„ По отношение на медицинските произведения и консумативи такива обществени регистри не се поддържат. Предвидено е основаването на указател на медицинските произведения в границите на създаването на Националната здравна осведомителна система, само че към момента няма създаден подобен. В тази връзка въз основа на изработен разбор от Министерството на здравеопазването е открито, че във връзка с медицинските произведения, които следва  да бъдат обезпечени за потребностите на лечебните заведения, основаването на динамична система за покупки е рационален метод, който би бил използван “, показва министърът.

Той осведоми още, че все още следва основаване на работна група сред представители на Министерство на здравеопазването и Агенцията по публични поръчки за правене на техническо задание, чрез което ще бъде осъществена свързаността сред двете системи.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР