Медицински университет – Варна за първи път в България въвежда

...
Медицински университет – Варна за първи път в България въвежда
Коментари Харесай

За първи път в България, студентите от МУ-Варна ще изучават роботизирана хирургия

Медицински университет – Варна за първи път в България вкарва дисциплината „ Въведение в роботизираната хирургия “. Възможността за образование е като свободно избираема дисциплинираност за студенти от 3, 4 и 5 курс в компетентност „ Медицина “, както и като спомагателен модул в образователния проект към програмата на стажант-лекарите. Програмите за образование по новата дисциплинираност са създадени от Катедрата по обща и оперативна хирургия в МУ-Варна с началник проф. доктор Красимир Иванов. Практическата част от образованието ще се реализира в Първа клиника по хирургия към УМБАЛ „ Света Марина “- Варна, която е одобрен център за хирургично и минимално-инвазивно лекуване на онкологични и доброкачествени болести в България.

Интегриран и спомагателен подготвителен симулатор за придобиване на умения по роботизирана хирургия

През 2019 година в МУ-Варна е оголен Център по роботизирана хирургия в границите на план BG05M2OP001-1/1.002-0010-C03 “Център за подготвеност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минималноинвазивна хирургия “ по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020.

Центърът разполага с последно потомство роботизирана система da Vinci Xi, към която е интегриран и спомагателен подготвителен симулатор за придобиване на умения по роботизирана хирургия от студенти и специализанти, което ще спомогне за провеждането на по-ефективни образования и на практика извършения. Обучението ще се реализира в няколко съществени стадия - лекционна част, колоквиум, практическа част и изпит.

„ С навлизането на роботизираната хирургия в модерната медицина в международен мащаб бе належащо основаването на център за образование на експерти по роботизирана хирургия. Един съвременен университет не може да съществува без потреблението на новите технологии в преподаването, а развиването на теле- и симулационната медицина постанова задълбочената подготовка на лекарите да стартира допустимо най-рано на студентската пейка. “, разяснява следващата стъпка от тактиката за развиване на здравното обучение във Варна проф. доктор Красимир Иванов.

Новата дисциплинираност ще даде опция на студентите да се включат също и в реализирането на качествени и конкуретноспособни научно-изследователски изследвания, които намират отражение в влиятелни интернационалните научни списания с висок импакт фактор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР