Медитацията наистина помага на тялото да понаса по-добре стреса като

...
Медитацията наистина помага на тялото да понаса по-добре стреса като
Коментари Харесай

Как медитацията снема стреса?


Медитацията в действителност оказва помощ на тялото да понаса по-добре напрежението като повлиява метода, по който организма реагира на стресовите обстановки. Това потвърждава изследване, проследяващо протичанетo на физиологичните процеси в моменти на мощно психическо напрежение .

За задачата на изследването учени работят с екип от доброволци, преминаващи 8-седмичен курс по медитация. Предварително са подбрани доброволци, диагностицирани с друга степен на обезпокоително разстройство . Проследена е общоприетата им реакция към стресови обстановки преди и след курса по медитация.

Установено е, че след асимилиране на медитационните практики организмът ни стартира да реагира на напрежението доста по-леко. Намалява се секрецията на стресови хормони и провъзпалителни фактори даже в интервали на мощен стрес.

За да се откри директното въздействие на медитацията за реализиране на тези резултати, е извършено паралелно изследване. В него друга група хора с тревожни разстройства минават общоприетоо образование за справяне със напрежението,

ориентирано към промени в храненнето, възстановяване на съня, пренареждане на дневния режим и други При тази група също е открито по-леко справяне на организма със напрежението, само че резултатите не са толкоз положителни, колкото при групата, практикувала медитация.

По-ранни изследвания също демонстрират, че медитацията подкрепя оправянето със напрежението, само че те се базират на параленост сред резултатите при хора, които медитират, и такива, които не подхващат никакви други ограничения против напрежението. Данните от последното изследване непосредствено потвърждават, че медитацията е по-ефективно антистрес занятие от общоприетоо предписваните практики за снемане на тревогата.

Проучването регистрира директното въздействие на медитацията върху физиологичните процеси, които напрежението отключва в организма. Намаляването секрецията на стресовите хормони и асоциираните с тях провъзпалителни артикули, води до по-лесно понасяне на напрежението, само че и до понижаване риска от спомагателни здравословни проблеми, до които той води.

Свързани публикации.. Женското сърце е доста по-уязвимо на стрес 0 7 метода за релакс след тежкия работен ден 0 Маточина – надалеч освен антистрес билка 0

Резултатите са обнадеждаващи и в още едно направление. Доказва се, че изгодите от медитацията са дълготрайни . Практиките, които се усвояват, оказват помощ за дълготрайно справяне със напрежението и все по-лесното му понасяне с времето.

И всичко това идва без потребност от съществени промени в метода на живот. Като се изключат заниманията с медитация, участниците в изследването са водили общоприетите си ежедневни занимания от самото начало. Последствията от тях върху психическото им положение последователно са отслабвали, а след медитационния курс е регистриран по-позитивен отговор към напрежението освен на хормонално равнище, само че и физически, и прочувствено.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР