Медальон на римския император Каракала, сечен в град Пергам след

...
Медальон на римския император Каракала, сечен в град Пергам след
Коментари Харесай

Медальонът на Каракала - единствен по рода си у нас

Медальон на римския император Каракала, сечен в град Пергам след визитата на императора през 214 година в Пергамон, е една от скъпите находки, открити при разкопки на римски некропол край село Нова Върбовка, съобщи кореспондентът на БГНЕС от района.


Възпоменателният медальон от бронз е единственият по рода си, откриван у нас. Римската гробница, датирана от III в от н.е., съдържа и други скъпи артефакти като златни, сребърни и бронзови украшения, колиета от стъклени мъниста, амфори, лакримарии, керамична лампа.

„ Оказа се, че има не един, а са два гроба - зидани, огромни гробове, с камъни тухли, хоросан, двете уреди са много представителни и издава високия обществен статус на заровените вътре. В единия, по-малкия, е заровено дете на 2-3 годишна възраст, а в по-големия мъж и жена надлежно тя на 45 годишна възраст, а той на 50- 60-годишна... в единия, по-малкия, е заровено дете на 2-3 годишна възраст, а в по-големия - мъж и жена, надлежно мъжът - на 50-60-годишна възраст а дамата на 45-49 “, описа доктор Калин Чакъров, археолог в РИМ- Велико Търново, който взе участие в изследванията.

Той съобщи, че най-ценната находка е един бронзов медальон с лика на император Каракала, това е тип огромна възпоменателна монета, която е отсечена в град Пергам в Мала Азия в днешна Турция. „ Тя има доста забавна сцена, на която е показано влизането на императора в града, където той търси излекуване от бога на медицината Асклепий, в фамозното светилище в Пергам “, означи археологът.

Ценните експонати към този момент са в лабораторията по консервация и реституция към РИМ - Велико Търново. Археолозите чакат наоколо до двата гроба да открият населено място или имот/ вила на покойниците, като допускат, че те са били заможни и са владеели земи в региона сред два административни центъра - Никополис пъкъл Иструм и Марцианополис. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР