МБАЛ Антикорупционната комисия е открила конфликт на интереси при новия директор

...
МБАЛ
Антикорупционната комисия е открила конфликт на интереси при новия директор
Коментари Харесай

Отново нередности в бившата Правителствена болница. 10 хил. лева глоба грози новия директор

МБАЛ Антикорупционната комисия е разкрила спор на ползи при новия шеф на болница " Лозенец " доцент Радосвет Горнев.

Производството е почнало по сигнал, в който се твърди, че доцент Горнев е дал своя вот в своя изгода на съвещание на Съвета на шефовете на болничното заведение и на 9 юли е подписал в допълнение съглашение към трудовия си контракт, по едно и също време в качеството на " шеф “ и " чиновник “ - т.е. самичък със себе си. В хода на инспекцията на сигнала са изискани документи от Министерството на здравеопазването и от МБАЛ " Лозенец “ ЕАД.

Установено е, че в качеството си на разположение, заемащо висша обществена служба, доцент Горнев е упражнил пълномощия по работа в собствен частен интерес. Той е взел участие в съвещание на Съвета на шефовете на сдружението на 05.07.2021г., на което е дал своя вот " за “ личното си освобождение като шеф на клиника по хирургия към МБАЛ " Лозенец “ и назначението си като лекар-хирург, в нарушаване на наредбите на закона. 

Установено е също, че на 09.07.2021г. е подписал в допълнение съглашение по едно и също време в качеството си на чиновник и на изпълнителен шеф. По този метод, посредством договаряне самичък със себе си, той е получавал заплащане.

И при двете му дейности, вярното и законосъобразно държание би било да си направи самоотвод от осъществяването на съответно пълномощие или обвързване по работа, като уведоми органа по избора или назначението си. Вместо това, доцент Горнев е работил в собствен частен интерес, което е и съображение за съществуване на спор на ползи.

С решението на КПКОНПИ му е наложена санкция в общ размер на 10 000 лева

Приетото решение на КПКОНПИ не е влезнало в действие.

Съгласно закона решенията на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на спор на ползи с влезнало в действие решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР