Мазнините са макроелементи. Тоест, хранителните вещества, които консумираме в големи

...
Мазнините са макроелементи. Тоест, хранителните вещества, които консумираме в големи
Коментари Харесай

Не избягвайте наситени мазнини, ако искате да сте здрави

Мазнините са макроелементи. Тоест, питателните субстанции, които консумираме в огромни количества и ни дават сила. Всяка мастна молекула е направена от една молекула глицерол и три мастни киселини, които могат да бъдат или наситени, мононенаситени или полиненаситени.

Това, с което се занимава това " засищане ", е броят на Fdouble връзките в молекулата. Наситените мастни киселини нямат двойни връзки, мононенаситените мастни киселини имат една двойна връзка, а полиненаситените мастни киселини имат две или повече двойни връзки.

Храните с високо наличие на наситени мазнини са мазни меса, свинска мехлем, пълномаслени млечни артикули като масло и сметана, кокосови орехи, кокосово масло, палмово масло и мрачен шоколад.

Всъщност мазнините съдържат композиция от разнообразни мастни киселини. Те не са чисти наситени мазнини или чисти моно- или полиненаситени. Дори и храни като говеждо месо също съдържат доста количество моно- и полиненаситени мазнини. Мазнините, които са най-много наситени (като масло), са склонни да бъдат твърди при стайна температура, до момента в който мазнините, които са най-много ненаситени (като зехтин), са течни при стайна температура.

Подобно на другите мазнини, наситените мазнини съдържат 9 калории на грам.

Защо хората мислят, че наситените мазнини са нездравословни?

Още през 20-ти век в Америка имаше огромна зараза отсърдечни болести. Преди това е рядко заболяване, само че доста бързо става причина номер едно за гибел... като към момента е.

Изследователите научили, че яденето на наситени мазнини наподобява покачва равнищата на холестерола в кръвта. Това беше значима констатация по това време, защото се знаеше, че съществуването на висок холестерол е обвързвано с нараснал риск от сърдечни болести.

Това докара до следното съмнение:

 Не избягвайте наситени мазнини, в случай че желаете да сте здрави

Ако наситените мазнини покачват холестерола и холестеролът предизвиква сърдечно заболяване, то това би трябвало да значи, че наситените мазнини предизвикват сърдечни болести.

Въпреки това изказванието се основава на никакви пробни доказателства при хора. Тази догадка (наречена догадка за диета-сърце) се основава на догатки, данни от наблюдения и проучвания върху животни.

Въпреки че в този момент имаме доста пробни данни за хората, показващи, че тези първични догатки са неправилни, на хората към момента се споделя да заобикалят наситените мазнини, с цел да понижат риска от сърдечни болести.

Наситените мазнини могат да покачат LDL (лошия) холестерол, само че също по този начин и HDL (добрият) холестерол.

Важно е да се разбере, че думата холестерол постоянно се употребява неопределено.

HDL и LDL, положителният и неприятният холестерол, в действителност не са холестерол... те са протеини, които носят холестерол, прочут като липопротеини.

LDL значи ниско компактен липопротеин и HDL значи липопротеини с висока компактност.

На първо място, учените мерят единствено общия холестерол, който включва холестерол в рамките както на LDL, по този начин и на HDL. По-късно те научиха, че до момента в който LDL е обвързван с нараснал риск, HDL е обвързван с понижен риск. Общият холестерол в действителност е доста неправилен маркер, тъй като включва и HDL. Така че имайки висок HDL (защитен) в действителност способства за висок Общ холестерол.

Тъй като наситените мазнини покачват равнищата на LDL, наподобява разумно да се допусна, че това ще усили риска от сърдечни болести. Но учените подцениха обстоятелството, че наситените мазнини също покачват HDL.

Като се има поради това, новите проучвания демонстрират, че LDL не е наложително неприятен, тъй като има разнообразни подтипове.

 Не избягвайте наситени мазнини, в случай че желаете да сте здрави

• Малки, плътни LDL: Това са дребни липопротеини, които могат елементарно да обхванат в артериалната стена, което води до сърдечни болести.

• Големи LDL: Тези липопротеини са огромни и пухкави и не проникват елементарно в артериите.

Малките, плътни частици също са доста по-податливи на окисляване, което е решаваща стъпка в процеса на сърдечни болести. Хората с най-вече дребни LDL частици имат три пъти по-голям риск от сърдечни болести, спрямо тези с най-вече огромни LDL частици.

Така че, в случай че желаеме да понижим риска от сърдечни болести, желаеме да имаме най-вече огромни LDL частици и колкото е допустимо по-малко от дребните.

Внимание!

Ето една забавна информация, която постоянно се пренебрегва от диетолозите - яденето на наситени мазнини трансформира LDL частиците от дребни до огромни. Това значи, че макар че наситените мазнини могат леко да покачат LDL, те трансформират LDL до незлокачествен подтип, който е обвързван с понижен риск от сърдечни болести.

Дори резултатите от наситените мазнини върху LDL не са толкоз трагични, колкото си мислите. Въпреки че те усилват LDL в кратковременен проект, доста дълготрайни проучвания не откриват връзка сред потреблението на наситени мазнини и равнищата на LDL.

Сега учените са разбрали, че не става въпрос единствено за концентрацията на LDL или размера на частиците, а за броя на LDL частиците (наречени LDL-p ), плаващи в кръвния поток. Диети с ниско наличие на въглехидрати, които са с високо наличие на наситени мазнини, могат да намалят LDL-p, до момента в който диети с ниско наличие на мазнини могат да имат неподходящ резултат и да покачат LDL-p.

Дали наситените мазнини предизвикват сърдечни болести?

Предполагаемите нездравословни резултати на наситените мазнини са крайъгълният камък на актуалните диетични насоки. Въпреки това, макар десетилетия на проучвания и изразходвани милиарди долари учените към момента не са съумели да показват ясна връзка.

Няколко скорошни изследвания, които комбинират данни от голям брой други проучвания, откриха, че в действителност няма връзка сред потреблението на наситени мазнини и сърдечните болести.

Това включва обзор на 21 изследвания с общо 347 747 участници, оповестени през 2010 година Техният извод: няма безусловно никаква връзка сред наситените мазнини и сърдечните болести.

 Не избягвайте наситени мазнини, в случай че желаете да сте здрави

Друг обзор, оповестен през 2014 година, преглежда данни от 76 изследвания (както наблюдателни изследвания, по този начин и следени проучвания) с общо 643 226 участници. Те не откриха връзка сред наситените мазнини и сърдечните болести.

Също по този начин имаме последователен обзор от съдействието в Cochrane, който съчетава данни от голям брой следени изследвания.

Според прегледа, оповестен през 2011 година, намаляването на наситените мазнини няма резултат върху гибелта или гибелта от сърдечни болести.

Въпреки това са разкрили, че замяната на наситените мазнини с ненаситените мазнини понижава риска от сърдечни проблеми (но не и смърт) с 14%.

Това не значи, че наситените мазнини са " неприятни ", единствено че някои типове ненаситени мазнини (най-вече Омега-3) са защитни, до момента в който наситените мазнини са неутрални.

Така че, най-големите и най-хубави изследвания за наситените мазнини и сърдечните болести демонстрират, че няма директна връзка.

Здравните управляващи са изразходвали голямо количество запаси, с цел да проучат връзката сред наситените мазнини и сърдечните болести. Въпреки хилядите учени, десетилетия на работа и изразходвани милиарди долари, тази догадка към момента не е подкрепена от никакви положителни доказателства.

Митът за наситените мазнини не е бил потвърден в предишното, не е потвърден през днешния ден и в никакъв случай няма да бъде потвърден, тъй като е просто неправилен.

Хората и преди са яли наситени мазнини в продължение на стотици хиляди (ако не и милиони) години, само че епидемията от сърдечни болести е почнала преди 100 години.

И не забравяйте: Диетата не е единствената причина хората да получат или да не получат болест на сърцето. Вашите гени и привички на метод на живот (като пушене, извършения и стрес) също играят роля.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР