Мазнините на базата на насекоми са устойчива и здравословна алтернатива

...
Мазнините на базата на насекоми са устойчива и здравословна алтернатива
Коментари Харесай

Насекомите са храната на бъдещето

Мазнините въз основата на инсекти са устойчива и здравословна опция на маслото, съгласно изследователския екип от университета в Гент, Белгия.

Консумацията на инсекти не е известна основно единствено в страни от Азия. Някои европейски и американски заведения за хранене са поели риска и са въвели в менюто си деликатеса, само че множеството от нас не биха пробвали гигантска стоножка и никога не биха я сметнали за деликатес.

Независимо от това, гастрономията, основана на инсекти, може да бъде бъдещето на кулинарията. Експертите по храните от Организацията на обединените народи от години предлагат насекомите като източник на хранене, потвърждавайки, че потреблението им може да понижи излъчванията на парникови газове заради, тъй като замърсяват по-малко, в сравнение с добитък. Доклад от 2013 година на Организацията на Организация на обединените нации за храни и земеделие разказва ядливите инсекти като “добър източник на протеин, който може да помогне за поддържане на живота ”, акцентирайки особено гъсениците, които към този момент са известен хранителен източник в Централна Африка. Според отчета, популацията на света до 2050 година ще доближи 9 милиарда души, което значи, че ще са нужни повече различни хранителни източници.

Диетолозите са съгласни, че насекомите са с високо наличие на протеини, витамини, фибри и минерали. Но преди да се втурнете да отваряте лична плантация за инсекти, е значимо да имате поради, че до момента не знаем задоволително за дълготрайните последствия от развъждането на инсекти в огромни количества. Остават без отговор и въпросите кои типове са подобаващи за ръководство на отпадъците. Необходими са спомагателни проучвания, както група от швейцарски учени акцентира през предходната година.

„ Екологичният отпечатък на едно насекомо е доста по-малък спрямо питателните източници от скотски генезис “, споделя откривателят Дейлан Цомпа-Соса от университета в Гент. Тя и нейните сътрудници излязоха с концепцията да тестват насекомите като съставки в торти и сладкиши, като да вземем за пример известните в Белгия гофрети, правейки ги по този метод на практика незабележими.

Докато резултатите се оказаха сполучливи в столовата на университета в Гент, при готвене острата миризма на лой от инсекти се оказа проблем. Екипът възнамерява да се оправи с него.

Студенти, които тестваха две разнообразни гофрети, не откриха коя от тях е направена с мазнини от инсекти.

“Доста си наподобяват. Не бих могъл да ги различа ”, съобщи колумбийският студент Даниел Ариса.

“Не считам, че са отвратителни. Мисля, че може би това е бъдещето ”, сподели друга студентка, Лина Оеда.

Според учените в университета в Гент, гофретите, приготвени с лой от инсекти, изискват единствено 25% до половината от другояче нужната лой. Това ще спести калории на консуматорите. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР