Май месец и до средата на юни е пикът на

...
Май месец и до средата на юни е пикът на
Коментари Харесай

Пикът на активност на кърлежите e до средата на юни

Май месец и доникъде на юни е пикът на интензивност на кърлежите и е цялостно на всички места по парковете и градинките. Необходимо е да се пръска по постоянно против кърлежи, тъй като дъждът отмива инсектицидите, само че също така би трябвало и да се коси тревата, с цел да може да изсъхва по-бързо. Това сподели заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова в четвъртък пред Нова телевизия.

Преди два дни от главата на дете бяха извадени 50 кърлежа след разходка в Южния парк.

Кърлежите са доста дейни напролет

Христова изясни, че детето с открити 50 кърлежа на главата в действителност е нападнато от бебешката форма на кърлежите – ларвите.Те са с величина към 1 мм и са бели. “Очевидно детето е попаднало на така наречен гнездо, т.е. там, където са били снесени яйцата и са се излюпили ларвите “, изясни Христова. По думите ѝ по-малките кърлежи са по-малко инфектирани.

Тя изясни, че кърлежите се захващат извънредно бързо, а през пролетния сезон са доста дейни. “Те се ориентират по издишания от нас въглероден двуокис и от топлината на тялото, тъй че те доста бързо се ориентират”, добави тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР