Матео Салвини Италианската брегова охрана съобщи в сряда, че нейният

...
Матео Салвини Италианската брегова охрана съобщи в сряда, че нейният
Коментари Харесай

Два дни след като върна 600 мигранти, Италия прие други 900


Матео Салвини

Италианската брегова защита заяви в сряда, че нейният транспортен съд " Дичоти " е докарал 932 мигранти на брега в сицилианското пристанище Катания. Това става два дни откакто Рим гръмко затвори пристанищата си за различен избавителен транспортен съд с малко над 600 мигранти и провокира мощно дипломатическо опълчване в Европейския съюз.

Екипажът на " Дичоти " стартира да оказва помощ на пасажерите да слязат в пристанището в Катания рано тази заран. На " Дичоти " са и труповете на двама души, умряли по време на пътуването - жена и малолетно момче.

От признатите в Катания мигранти 13 са бременни дами, а 208 са деца. Пътниците са от Еритрея, Судан, Мали, Бряг на слоновата кост и Гвинея. По време на пътуването четири бременни дами и мъж, болен от тресчица, са били евакуирани и незабавно отведени в болница.

Допускането на брега на тези мигранти е удостоверение, че новото антиимигрантско държавно управление на Италия към момента приема някои чужденци, търсещи леговище, само че упорства останалите европейски страни да одобряват други, показва АП.

В същото време избавителният транспортен съд " Акуариус " на неправителствената организация " SOS Медитеране " продължава пътуването си към Испания, към която беше ориентиран, откакто Италия и Малта му отхвърлиха достъп до пристанища.

Станалото с двата кораба демонстрира смяната в политиката на новото популистко държавно управление на Италия: отвод на достъп на избавителни кораби под европейски байрак на филантропични организации и банкет на италиански морски съдове в пристанищата.
Промяната в политиката на Италия провокира напрежение в Европейски Съюз, а Франция упрекна Рим в " цинично " и безконтролно държание.

Салвини: Неправителствени организации няма да ни диктуват, а Париж би трябвало да се извини

" Няма да променим позицията си за кораби на неправителствени организации ", сподели вътрешният министър Матео Салвини в изявление за в. " Кориере каузи сера ".

" Кораби на задгранични организации под непознат байрак не могат да диктуват имиграционната политика на Италия ", сподели Салвини, който е и водач на антиимигрантската партия " Лига ".

Отделно пред италианските сенатори той съобщи, че френското държавно управление би трябвало да се извини за думите си, че Италия е постъпила безсърдечно като не е позволила в свое пристанище кораба с мигранти.

Във вторник президентът на Франция Еманюел Макрон дефинира държанието на Рим като цинизъм и безнаказаност поради отхвърли да одобри избавителния транспортен съд " Акуариус ". От френското президентство обявиха, че не желаят да " основават казус ", който ще разреши на някои европейски страни да нарушават интернационалните закони и да разчитат на други членове на Европейски Съюз да одобряват мигранти.

" Нашата история, цялостна със взаимност, благотворителност и доброволчество не заслужава никаква жестока рецензия от членове на френското държавно управление и се надявам и мисля, че френското държавно управление ще сервира публично опрощение допустимо най-скоро ", уточни в отговор Салвини.

Той упрекна Франция, че не е приела към 9000 търсещи леговище от Италия, които са били на северната италианска граница, в границите на схемата на Европейски Съюз за в допълнение разселване, за която от дълго време се знае, че не извършва задачите си.

Салвини приканва френския президент Еманюел Макрон " да премине от думи към каузи " и да одобри търсещите леговище, започвайки от " на следващия ден сутринта ". Вътрешният министър на Италия сподели, че за три години Франция е приела единствено 640 души. " Затова апелирам президента Макрон да премине от думи към каузи и на следващия ден сутринта да посрещне 9816-е души, които Франция даде обещание да одобри като знак на същинско милосърдие, а освен на думи ".

От неделя насам, когато Италия и Малта отхвърлиха да позволен кораба " Акуариус " в свое пристанище, 629 мигранти, сред които 112 деца и 7 бременни дами са на борда му в централното Средиземноморие. Междувременно Испания предложи да одобри мигрантите от " Акуариус ".

Някои от мигрантите на претъпкания транспортен съд, които са основно от африкански страни южно от Сахара, бяха трансферирани на два италиански кораба на флота и бреговата защита и са на път за испанското пристанище Валенсия.

Съоснователката на благотворителната организация " SOS Медитеране " заяви че три кораба с 629 мигранти се чака до събота вечерта, според от атмосферните условия, да дойдат във Валенсия. Софи Бо сподели на конференция в Марсилия, че " е облекчение за всички, нашите екипи и несъмнено най-много за всички оживели да схванат, че най-сетне им разрешават да се насочат към несъмнено пристанище в Европа ".

Бо съобщи, че до момента в който избавителният транспортен съд на организацията " Акуариус " изминава 1500-е километра до Испания, нови жертви " умират всеки ден пред очите ни ". Тя прикани европейските страни да основат флот, който да избавя хора в Средиземно море.

Оживени полемики на тематика миграция

Френският вътрешен министър Жерар Колон предложения сътрудниците си от Италия и Испания на разискване на миграционни проблеми след разногласието към избавителния транспортен съд " Акуариус ", заяви канцеларията му, представена от ДПА.

Колон е споделил на италианския вътрешен министър Матео Салвини, че е необходим съгласуван европейски метод към спасяването на мигранти в морето, като в същото време се съблюдават условията на интернационалното право.

Двамата са разискали и нови оферти за европейски политики за предоставяне на леговище, направени поради безпокойствата на някои страни от Европейски Съюз, които отхвърлят настояването на Италия за шерване на товара, се споделя в изказването без повече детайлности.

Очаква се Салвини и испанският вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка да посетят Париж поотделно. Дати за срещите им с Колон още не са избрани.

Австрийският канцлер Кристиан Курц разгласи през днешния ден основаването на " ос " на искащите сред вътрешните министри на Австрия, Германия и Италия за битка с незаконната имиграция, съобщи Франс прес.

" Радвам се на положителното съдействие, което желаеме да изградим сред Рим, Виена и Берлин " в тази област, разгласи Курц на взаимната конференция с немския вътрешен министър Хорст Зеехофер в Берлин. " Според нас е нужна ос на искащите в битката против противозаконната имиграция ", добави австрийският канцлер.

Курц сподели, че тази " ос " има смисъл, тъй като през трите страни минава един от основните мигрантски направления във вътрешността в Европа за бежанци, прекосили Средиземно море.

" Все повече хора идват в Гърция, има ново развиване по албанския маршрут. Мисля, че е значимо да не чакаме злополуката, както през 2015 година, а да действаме изпреварващо ", сподели Курц.

Обявяването на новата " ос " отслабва позициите на немската канцлерка Ангела Меркел, която се пробва да реализира съглашение за европейска система за даване на леговище преди срещата на високо ниво на Европейски Съюз в края на юни. Но редица страни, главно в Източна Европа, се опълчват, тъй като не желаят разселване на бежанците вътре в общността.

Няколко страни възнамеряват центрове за мигранти отвън Европейски Съюз

Същевременно Курц заяви, че наред с още няколко страни от Европейски Съюз Австрия възнамерява построяването на центрове за настаняване на мигранти отвън границите на общността за да им се обезпечава " заслон и отбрана, само че не и по-добър живот ".

Запитан от телевизия О Ер Еф дали има подобен план, Курц удостовери, че " се поставят старания отвън Европа да бъдат основани центрове за отбрана, където ще можем да настаняваме бежанци, да им предлагаме отбрана, само че не и по-добър живот в Централна Европа ".

Канцлерът реакционер, ръководещ с крайната десница, не посочи за кого са предопределени тези центрове, само че датският му сътрудник Ларс Льоке Расмусен заяви предходната седмица, че договаря с някои страни, в това число Австрия, за основаването на " общи центрове " за мигранти, които не могат да претендират за леговище в Европейски Съюз или са получили отвод.

" Работим по този план с малцина страни и прекомерно поверително (...), с цел да повишим възможностите за триумф ", добави Курц пред О Ер Еф.

Сред страните, където би могло да се появят сходни центрове, австрийски медии загатват тези дни Албания. " Ще забележим ", сподели нощес канцлерът.

Рестриктивната миграционна политика е измежду целите на ръководещата коалиция в Австрия. Правителството се стреми по едно и също време да направи страната по-непривлекателна за искащите леговище и да ускори експулсирането на получилите отвод, затруднено от неналичието на съглашения за реадмисия с доста страни, добавя Агенция Франс Прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР