Математици от университета в Манчестър са изчислили колко фиша трябва

...
Математици от университета в Манчестър са изчислили колко фиша трябва
Коментари Харесай

Учени посочиха броя на тото фишовете за гарантирана печалба

Математици от университета в Манчестър са пресметнали какъв брой фиша би трябвало да купите, с цел да спечелите сигурно от Националната лотария на Англия.

Като взели за образец националната
лотария на Англия - Lotto, която тегли шест цифри от 1 до 59, Дейвид Стюарт и Дейвид Кушинг открили, че 27 е най-малкият вероятен брой фишове, нужни за обезпечена облага.

Авторите на проучването са описали решението посредством използване на математическа система, наречена последна геометрия, която е съсредоточена към триъгълна конструкция - крайната проективна низина на Фано. Всяка точка от структурата е начертана в двойки цифри и е обвързвана с линии, тъй че всяка линия генерира набор от шест цифри, което подхожда на един фиш.

Били нужни три равнини на Фано и два триъгълника, с цел да покрият всичките 59 цифри и да генерират 27 комплекта фишове. Изборът на билети по този метод подсигурява, че без значение кой от 45 057 474 вероятни комбинации ще се случи, най-малко един от фишовете ще има най-малко две общи цифри, споделят учените. При всяко изтегляне на шест цифри две би трябвало да се появят на една от петте геометрични структури, което подсигурява, че ще се появят на най-малко един фиш.

Въпреки този триумф откривателите акцентират, че тяхната доктрина е забавна единствено от изчислителна позиция, защото възможностите за облага са извънредно дребни. Според изчисленията 27 фиша ще костват 54 паунда. В съвсем 99% от случаите тези пари няма да се върнат, споделя математикът Питър Роулет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР