Математикът от БАН проф. Николай Витанов публикува прогнозата си за

...
Математикът от БАН проф. Николай Витанов публикува прогнозата си за
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Минаваме много добре през тази, най-висока от всички вълни

Математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов разгласява прогнозата си за развиването на петата вълна на пандемията в България. В нея той регистрира: " Върви третата седмица от царстването на Омикрона. Суперпожар – няма”.

Според математика би трябвало да се пречупят три тренда, с цел да завърши вълната: " Единият тренд е пречупен (растящият брой на новозаразените с COVID-19 ), само че другият - на заетостта на лечебните заведения - още не е. Новините обаче и там са положителни. Както се и предполагаше, заетостта няма да стигне 60% от оптималния вероятен потенциал. Което си е огромен триумф за цялата здравна система. Минаваме доста добре през тази, най-висока от всички вълни”, отичта Витанов.

По думите му пикът на високата смъртност ще се пречупи финален. " Очакванията са това да стартира да става във втората половина на февруари. Към края на месеца”, предвижда математикът.

Базовото репродуктивно число и през днешния ден е 1.02, регистрира още той. " Кръстоносният поход на цар Омикрон свършва съдбовно за него в България. Последна вяра - да задейства инатестата част от народа, която да докара второстепенен пик”.

Според Витанов сюжетът за второстепенен пик към този момент е неустойчив. " Могъща е инатестата част от народа. Но отсреща си има хора, които знаят по какъв начин един сюжет за обществена система се държи в дестабилизирано положение. Да забележим какво ще стане. Очакването е рационалната част на българския народ да успее да придвижи инатестата на гърба си през тази криза”, добавя той.

По тематиката с противоепидемичните ограничения проф. Витанов разяснява: " Няма ексцесивни ограничения, има ограничения единствено там, където се постанова. Виждате, че в София даже ще се отслабват ограниченията. Няма потребност и от цялостен локдаун. Забележете - някои изобщо не усещат, че има ограничения. Сложете си ръка на сърцето и признайте, че през тази вълна рапирата на ограниченията бе употребена икономично и извънредно ефективно”.

И заключва: " Справяме се. Вирусът върти, суче, мъчи се да подпали суперпожара, само че не му се получава. Не помагайте на вируса - кръвта му тече и той ще грохне. Пак ви пиша - дано веднъж на Вуте да му е добре. Тактиката е елементарна: Държим настоящия сюжет постоянен и ще и забележим сметката и на тази вълна. И на Вуте ще му е добре, и аз на 19 март ще мога да споделям единствено хубави вести ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР