Мастърс 1000 турнирът в Индиън Уелс по традиция открива сезона

...
Мастърс 1000 турнирът в Индиън Уелс по традиция открива сезона
Коментари Харесай

Жребият в ИУ: Медведев срещу бивш финалист; Монфис може да се завърне срещу Циципас

Мастърс 1000 шампионатът в Индиън Уелс по традиция открива сезона за конкуренциите от сходна категория и с това събира целия хайлайф на международния тенис, при което не е толкоз учудващо, че мнозина го дефинират като " петия шампионат " от Големия шлем. Тазгодишното издание на надпреварата още веднъж дава обещание да бъде ослепително, макар сериозната липса на две от най-големите имена в спорта, а точно Новак Джокович и Рафаел Надал. Сърбинът до последно имаше своите очаквания, че ще му бъде предоставено здравно изключение, с цел да обитава в Съединени американски щати, поради възбраната за влизането на територията на страната на неимунизирани чужденци, която е в действие до 10 април, само че в последна сметка държавното управление не се смили над първенеца от Аустрелиън Оупън и той трябваше да се откаже от присъединяване си в шампионата.

Ситуацията с Матадора също не е цветуща, откакто той при започване на сезона получи контузия при отбраната на купата си в Мелбърн, при което се подложи на интервенция и към момента се намира надалеч от оптималната си кондиция, с цел да се състезава. Именно Рафа спори за оценката в Калифорния през 2022-ра, когато отстъпи на локалния любим Тейлър Фриц, и извоюваните от него 600 точки следва да му бъдат отнети след актуалното издание на конкуренцията, като с това Надал ще напусне международния топ 10 за пръв път 25 април 2005 година насам и серията му от следващи седмици в челната десетка ще спре на 912.

Въпреки отсъствието на двамата рекордьори по " мейджър " оценки и някогашни първенци от Мастърса в Индиън Уелс, то шампионатът дава обещание да ни направи очевидци на следващите първокласни тенис дуели. След края на конкуренцията в пустинята пък може да имаме нов номер едно, ако досегашният подобен Карлос Алкарас се оправи със съпротивата на останалите 95 тенисисти в надпреварата и победи с купата. Жребият за шампионата беше изтеглен през днешния ден и обещанията за представление са налице още в първите кръгове на конкуренцията в Калифорния, а в този момент дано да разгледаме какво можем да чакаме.

В ролята на лидер в схемата е Карлос Алкарас, който ще се завърне на корта след травмата си в подколянното сухожилие и следва да открие акцията си в Индиън Уелс против спечелилия всред участващия чрез " уайлд кард " Брендън Холт и състезател, преодолял квалификациите. Изпитанието пред първенеца от US Open в третия кръг пък надалеч няма да е безобидно, откакто той вероятно ще срещне първия подложен тенисист на пътя си в лицето на Талон Хрийкспор, който безспирно прогресира в представянето си през 2023-та. Място в топ 16 за испанеца пък по всяка възможност ще значи конфликт против Пабло Кареньо-Буста или Даниел Еванс, преди в дуел по пътя към полуфиналната фаза младежът да срещне вероятно един всред Феликс Оже-Алиасим, Хуберт Хуркач или финалиста от Акапулко - Томи Пол, които ще имат също толкоз оспорвани борби между тях.

Защитаващият първенец Тейлър Фриц повежда втората четвърт и още в първия си мач му следва сериозен тест, откакто евентуално ще се изправи против четвъртфиналиста от АО - Бен Шелтън, който пък на собствен ред ще би трябвало да се оправи на старта с неподражаемия Фабио Фонини. Впоследствие пробата за американеца наподобява привидно елементарен в лицето на 30-ия подложен Себастиан Баез, чиито достижения на твърди кортове са извънредно незадоволителни, преди в третия кръг да се изправи против един всред Борна Чорич и първенеца от Акапулко - Алекс де Минор. В същата четвърт място още откриха някогашните първенци от Шлема - Стан Вавринка и Доминик Тийм, както и едни от най-видните представители на идната генерация - Холгер Руне, Яник Синер и Лоренцо Музети, първите двама от които може да оформят осминафинал един против различен.

Даниил Медведев, който несъмнено е играчът в най-хубава форма в Тура, откакто се намира в серия от 14 следващи победи, печелейки шампионатите в Ротердам, Доха и Дубай, ще започва с мач против един всред домакинските представители Брандън Накашима и някогашния финалист Джон Иснър. Оттам насетне пред руснака се открива привидно обикновен мач против 26-ия в схемата Ботик ван де Зандсхулп, с успеха си над който по всяка възможност ще си подсигурява зрелищен конфликт с Александър Зверев във етапа на топ 16. В тази трета четвърт ролята на лидер пък се падна на Каспър Рууд, който е извънредно неуверен в представянето си през новия сезон, само че ще има опция да се оправдава, срещайки играчи като Карен Хачанов, Диего Шварцман и Алехандро Давидович Фокина, преди вероятен четвъртфинал с Медведев или Зверев.

Долната половина на схемата, в която попадна първата ни ракета Григор Димитров, пък бива предвождана от Стефанос Циципас, който започва ослепително сезона си с постигане на финала на Аустрелиън Оупън, само че след това травма в рамото го лиши от опцията да се състезава в последните седмици. Гъркът ще даде начало на присъединяване си в шампионата с мач против спечелилия от дуела, който опълчва Джордан Томпсън и завръщащия се от травма Гаел Монфис, чиято последна поява в Тура датира от предишния август, а в третия кръг го чака евентуален двубой с 32-рия подложен Максим Креси. Прогнозите за осминафиналите демонстрират, че евентуално международният номер 3 ще срещне Франсис Тиафо или точно Гришо в тази фаза на надпреварата, преди в опит да подпечата мястото си във финалната четворка в Калифорния да се изправи против един всред Андрей Рубльов, Денис Шаповалов, Матео Беретини и някогашния първенец Камерън Нори, всеки от които наподобява с равни шансове по пътя към решителния дуел в тази четвърт.

Ето тук можете да разгледате цялостния чоп за Мастърса в Индиън Уелс:

ATP1000 Indian Wells main singles draw
— Michal Samulski (@MichalSamulski)

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР