Масовият убиец Андерш Брайвик отново съди Норвегия за нарушаване на

...
Масовият убиец Андерш Брайвик отново съди Норвегия за нарушаване на
Коментари Харесай

С фитнес и домашни любимци в затвора: Андерш Брайвик отново съди Норвегия за нарушаване на правата му

Масовият палач Андерш Брайвик още веднъж съди Норвегия за нарушение на човешките му права , написа Ройтерс.

Брайвик е крайно-десен маниак, който през 2011 година в умъртви 77 души с бомби и пукотевица. С помощта на кола бомба той умъртви 8 души в Осло, а по-късно простреля 69 други, множеството от тях младежи, в юношески лагер. Преди да стартира офанзивите си, Брайвик изпрати по е-поща своя манифест.

Норвежкият палач не се счита за умопобъркан

В новото дело всеобщият палач желае изолацията му в пандиза да бъде прекъсната. Твърди, че по този метод се нарушават човешките му права. Не за първи път Брайвик води дело против Норвегия – страна, която се гордее със своята система за реабилитиране на пандизчии.

Снимка: Reuters

Брайвик излежава присъдата си в пандиза „ Рингерике “ на към 70 км от Осло. Това е третото място, където е затварян за излежаване. Той може да употребява свободно зала за тренировки, кухня, стая с тв приемник и баня. Позволено му е да има домашни любимци, само че не и да поддържа връзка с други хора.

Снимка: Reuters

„ Повече от 10 години в изолираност без стойностни взаимоотношения с други хора имат унищожителен резултат върху здравето на клиента ми “, разяснява юриста на Брайвик.

„ Той страда от суицидни мисли и разчита на лекарството за меланхолия Прозак, с цел да се оправя “, добавя отбраната.

Какво споделя страната?

Според правосъдното министерство изказванията, че Брайвик няма контакти с хора не са правилни.

Затворникът поддържа връзка с охранители, духовник, здравни експерти и до неотдавна с доброволец, който го е посещавал. Брайвик самичък е прекратил тези визити.

Норвежецът, умъртвил 77 души, съди родината си с изказванието, че в пандиза се държат нечовешко с него

Позволено му е да поддържа връзка и с двама пандизчии по един час седмично.

Правосъдното министерство е изрично, че Брайвик продължава да е опасност за публично здраве и живот и се тормозят от въздействието му върху другите пандизчии, изключително тези в крайно-десните кръгове.

Брайвик е посочван като вдъхновение  за доста терористични офанзиви след неговото нахлуване през 2011 година Една от тях е стрелбата в две джамии в Нова Зеландия през 2019 година Поради тази причина Брайвик получи оптималната присъда, която може да бъде дадена от норвежки съд – 21 години. Тя може да се удължи в случай че съдът реши, че пандизчията към момента е рисков за обществото.

Депресираният юноша от ирански генезис лиши живота на девет души

„ Уникалното е какъв брой време е в изолираност. Това е огромното предизвикателство при нарушители, които са посочили, че могат да възнамеряват терористични офанзиви напред в бъдещето – по кое време можем да разхлабим ограниченията за сигурност и да им позволим да поддържат връзка с други пандизчии? “, разяснява Кнут Соренсен, професор в норвежкия полицейски лицей.

Брайвик съди Норвегия и през 2016 година за нарушение на човешките му права.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР