Масовият потребител все повече обръща внимание на технологичните иновации и

...
Масовият потребител все повече обръща внимание на технологичните иновации и
Коментари Харесай

Масовият потребител все повече обръща внимание на технологичните иновации при избор на жилище

Масовият консуматор от ден на ден обръща внимание на софтуерните нововъведения и опциите за икономисване на сила при избор на жилище, а спад на цените на недвижимо имущество не се чака, до момента в който себестойността на един артикул пораства и търсенето не понижава. Около това мнение се сплотиха участниците в новото издание на мултиплатформения план Tech21 на, което сложи на фокус положението на имотния пазар в България и нововъведенията в бранша.

По време на Tech 21: Real Estate Tech водещи и потвърдени имена от имотния отрасъл и бизнеса обрисуваха настоящото положение на бранша на недвижимото имущество в България и дадоха отговор на въпроса допустимо ли e закупуването на жилище да се окаже капиталово леговище за обществото във време, в което инфлацията доближава до рекордни равнища и в очакване на повишение на лихвите по ипотечните заеми.

Специалното тв студио се излъчи в ефира и уеб страницата на бизнес малкия екран, както и в част от водещите канали на Investor Media Group на 1 май от 19:00 часа. Модератор на събитието бе журналистът на Bulgaria ON AIR и продуцент на публицистичното предаване " Директно " Калина Донкова.

" Ние сме привикнали да работим в режим на рецесия, т.е. както в персонален проект едно човешко създание непрестанно има провокации, по този начин и обществото и стопанската система непрестанно е изправена пред провокации ". Това мнение изрази инж. Георги Шопов, ръководител на УС на НАСП, по отношение на характерното положение на имотния пазар в страната.

По думите му към сегашния миг главният проблем пред строителството е непрекъснатото повишение на суровините и надлежно на материалите, които се влагат по време на строителните действия, вследствие на което е налице една неизясненост по отношение на цената на крайния артикул.

" Ние направихме доста прецизен разбор каква е инфлацията по отношение на по-миналата година в жилищното строителство в България, тъй като има доста типове строителство ", изясни инж. Георги Шопов и добави, че при високото жилищно строителство инфлацията е 27%.

По време на Tech 21: Real Estate Tech, инж. Шопов разяснява още докога се чака да продължи растежът на цените на недвижими парцели. Той уточни, че когато себестойността на един артикул пораства, пораства и неговата последна стойност, тъй като тя стартира да става недостъпна, хората не я купуват, бизнесмени и вложители си понижават до дъно облагата, жителят дава всичко, с което разполага, само че то се оказва неполезно и неефективно за обществото.

Как наподобяват нововъведенията във връзка с умните уреди в семейството, описа шефът на Bosch България инж. Ивайло Рашев. " Иновациите наподобяват непрекъснати и доста разрастващи се. Миналата година направихме едно представително изследване на българските консуматори във връзка с тяхното схващане и очакване към умните уреди. Резултатите бяха доста забавни. От една страна, потребителите към този момент са много осведомени какво значи " интелигентен апарат " - умният апарат не значи, че може единствено да го включваш и да го изключваш отдалечено, а доста повече ", разяснява той.

По време на специфичното тв студио, инж. Рашев разкри, че една от най-търсените функционалности на умните уреди от българина се оказва следенето на енергийната консумация. " Всички ние в последната съвсем една година живеем в миг, в който виждаме по какъв начин цените на енергоносителите, на електрическата енергия, на топлоенергията се трансформират и непрекъснато порастват нагоре. От друга страна, семействата, може би след производството, са най-големите потребители на електрическа енергия и това идва от домакинските уреди ", означи той.

Инж. Рашев описа повече за опциите за икономисване на сила посредством умните уреди и по какъв начин те могат да бъдат потребни на човек при изпълняването на ежедневните действия. " Умните уреди ни дават едни устойчиви нововъведения. Например, перална машина с автоматизирано дозираща се система, която автоматизирано преценя какъв брой вода и препарат да употребява, според от замърсяването на облеклата, тежестта на облеклата, материала. Това разрешава да пестите вода и сред 20-30% на година от перилен препарат. Съдомиялната пък е по-евтиният метод за измиване на съдовете и също по този начин обезпечава много свободно време. Нещата не стопират да се усъвършенстват и не стопират да се трансформират. Целта е ясна - реализиране на по-малко консумация на сила ", разяснява той.

Какви са изгодите от сградната автоматизация за бизнеса и по какъв начин консолидираното на новите технологии може да направи постройките по-ефективни и устойчиви, по време на Tech 21: Real Estate Tech разкри инж. Димитър Манков, специалист, систематичен проектант за решения " Сградна автоматизация " на Schneider Electric за Югоизточна Европа. " Сградите на първо място за тех промишлеността са живи организми. Те имат личен цикъл - от стадия на планиране, през стадия на употреба и след това стадия на поддръжка. Технологиите станаха по-адаптивни и лесни, тъй като хората станаха по образовани на тематика " нововъведения ", разяснява той.

По време на експертната полемика инж. Манков изрази мнението, че всеобщият консуматор към този момент обръща внимание на нововъведенията и изгодите от сградната автоматизация освен с помощта на икономическата конюнктура, само че и на това какво, по какъв начин и какъв брой употребява.

" Това, което вършат системите за сградна автоматизация, е да му оказват помощ да реши къде да усъвършенства разноските, кои системи са добре експлоатирани и на кои системи би трябвало да се обърне внимание. По отношение на интегрираността на нещата мога да кажа, че с времето и с помощта на обстоятелството, че България, стараейки се да бъде топ във връзка с ИТ сфера, системите споделят от ден на ден една с друга и това улеснява в огромна степен тяхната употреба ", добави той.

По думите му българският вложител става все по-образован по тематиката. " За да бъде постройката самостоятелна, това значи, че се употребяват материали от равнище градеж, които понижават доста разноските или ненужното потребление на сила и в същото време разрешават генерирането на такава сила, която компенсира загубата, тъй че да има баланс. Т.е. една самостоятелна постройка е една уравновесена постройка, която може да съществува настрана от електрическата мрежа ", разясни инж. Манков.

По време на втория спорен панел от специфичния план Tech 21 на Bloomberg TV Bulgaria, участниците разясниха какво съставлява интелигентния дом и какви са неговите преимущества. " Автоматизацията на дома е цялостна система за надзор и мониторинг на дома, от която може да управлявате всяка една система вкъщи от едно централно място. Всъщност системата се състои от разнообразни устройства, които ръководят другите системи, те са комбинирани с разнообразни сензори. Тези устройства и сензори са свързани в една обща система, създавайки една мрежа, по която те споделят и взаимодействат между тях ", описа Теодора Петрова-Василева, Продуктов и Маркетинг експерт, Сградни решения, АББ България.

По думите ѝ, системите дават един повсеместен комфорт и улеснение на потребителя, осигурявайки му опция да следи и да управлява дома си по всяко едно време и от всяка една точка.

" Пазарът на интелигентен дом набъбна доста в последните години и това се дължи значително на няколко трендове, които се случиха. Дигитализацията е на всички места към нас. Всяка една система или устройство към този момент е смарт, което е една естествена причина хората от ден на ден и повече да схващат потребностите и да си изясняват за какво е потребност домашна автоматизация. Тенденцията е в действителност самите системи да стават все по-отворени, от ден на ден неща към нас да стават смарт и те да могат да бъдат включени и ръководени от една система ", уточни тя.

Как всеки човек може да ръководи парцела си безпроблемно и да си подсигурява регулярен въздържан приход посредством мениджмънт от ново потомство, по време на Tech 21: Real Estate Tech описа адв. Златко Димитров - притежател на Управление.To, бранд на СИТИБУЛ ПРОПЪРТИ МЕНИДЖМЪНТ. " Услугата " ръководство на парцел " съществува повече от 25 години в България, само че през последните години може да кажем, че стартира да придобива по-голяма известност. Като цяло ръководството на недвижими парцели е цялост от действия и дейности, свързани със самата поддръжка на парцела - ремонти, поправки, обзавеждане. От друга страна, то е обвързвано с менажиране на взаимоотношенията сред наемодателя и притежателя на парцела ", изясни той.

По думите му когато се приказва за регулярен приход, нормално хората желаят да получават приходи без да влагат персонални старания. Това е така наречен " въздържан приход ".

" Хората, които са решили да влагат в неподвижен парцел и по този метод да си подсигурят спомагателни приходи, би трябвало да знаят, че самата активност на предоставяне чартърен на един парцел напълно не е пасивна. Тя е даже доста дейна. Всичко обвързвано с поддръжката и взаимоотношенията с наемателите, това си е работа. И с цел да се трансформира прихода на притежателя от парцела в въздържан, би трябвало просто тези действия да бъдат трансферирани на някой различен ", разясни той.

Запис на цялото издание е разполагаем за гледане в на Bloomberg TV Bulgaria.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР