Масовият гроб в Изюм. Снимка: Генералния щаб на Въоръжените сили

...
Масовият гроб в Изюм. Снимка: Генералния щаб на Въоръжените сили
Коментари Харесай

Доказателства за мъчения над хората, погребани в Изюм. Байдън предупреди Путин да не използва химическо оръжие

Масовият гроб в Изюм. Снимка: Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна
Жителите на украинския град Изюм търсят мъртви родственици в близката гориста могила, до момента в който спешните служащи не престават да ексхумират стотици тела, открити след прогонването на съветските сили от района, съобщи „ Ройтерс “. 

Все още не са открити аргументите за гибелта на хората в гроба, открит предходната седмица, макар че жителите настояват, че някои от тях са починали при въздушен удар. Украинските управляващи обявиха, че най-малко едно от телата е било с вързани ръце и следи от въже по врата.



Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че следователите са разкрили нови доказателства за мъчения, употребявани против хората, заровени в Изюм – един от над 20-те града, отвоювани в североизточната част на Харковска област след мълниеносно нахлуване на украинската войска по-рано този месец.

В обичайното си вечерно видеообръщение той сподели, че в североизточния украински район, граничещ с Русия, към този момент са открити минимум 10 места за изтезания.

„ Изтезанията са необятно публикувана процедура в окупираните територии “, съобщи Зеленски. Той назова съветските военни, избягали преди седмица на фона на украинската контраатака, „ рашисти “ (б. ред.: съветски фашисти) и съпостави държанието им с това на нацистите по време на Втората международна война.

„ Подобно на нацистите, руснаците ще бъдат държани виновни за дейностите си в съда “, даде обещание украинският президент. Той се зарече да бъде открита самоличността на всички мъчители.

Окупаторите изоставиха при бягството си съоръжение за изтезания, сподели Зеленски.

В петък украинските управляващи оповестиха, че са намерили в всеобщия гроб труповете на 450 цивилни със следи от насилствена гибел и мъчения. Украинският омбудсман Дмитро Лубинец в това време допусна, че „ евентуално повече от 1000 украински жители (са били) измъчвани и убити в (наскоро) освободените територии “.

С грижливо написан лист с имена и номера, жителят Володимир Колесник пристъпва сред номерираните гробове, търсейки родственици, които съгласно него са били убити при въздушен удар по жилищна постройка малко преди Изиум да падне под властта на съветските сили през април, написа „ Ройтерс “, предавайки наблюденията си на място.

Той се спря пред кръст, обозначен с номер 199, и откакто ревизира листата, даден му от локалната погребална компания, която изкопава гробовете, деликатно закачи на него дребна табелка с името на Юрий Яковенко, негов братовчед.

Кръстът с номер 164, сподели той, е на брачната половинка на братовчед му. А номер 174 – майката на братовчед му, лелята на Колесник.

„ Погребаха телата в чували, без ковчези, без нищо. Отначало не ме позволиха тук. (Руснаците) споделиха, че е минирано, и помолиха да изчакам. А в гората имаше доста от тях, тъй че беше ужасно да дойда тук “, споделя Колесник пред „ Ройтерс “.
Москва отхвърля зверствата
Москва не е коментирала откриването на гробовете. Тя постоянно отхвърля да е правила зверства по време на войната или да е била ориентирана против цивилни жители. По същият метод отхвърляше, че ще нападне Украйна, само че знаем какво се случи на 26 февруари.

Руският президент Владимир Путин не отговори на обвиняванията, само че отхвърли бързата контраатака на Украйна, определяйки съветското навлизане като нужна стъпка за попречване на това, което съгласно него е скрит план на Запада за делене на Русия.

„ Киевските управляващи оповестиха, че са почнали и организират дейна контраофанзивна интервенция “, съобщи Путин в петък след срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие в узбекския град Самарканд. „ Е, дано да забележим по какъв начин ще се развие, по какъв начин ще приключи “, сподели той с усмивка.

Путин предизвести, че Москва ще отговори по-силно, в случай че войските ѝ бъдат подложени на спомагателен напън, което породи опасения, че в даден миг може да употребява неконвенционални средства като дребни нуклеарни или химически оръжия.

Русия евентуално е разширила местата, по които е подготвена да нанася удари, в това число и по гражданска инфраструктура, за да подкопае морала на украинското държавно управление и народ, обявиха в неделя английските военни.

Петима цивилни са починали при съветските офанзиви в Донецка област през миналото денонощие, а в Никопол няколко десетки високи и частни здания, газопроводи и електропроводи са били развалени от съветските удари, оповестиха настрана регионалните шефове в неделя.

Някои военни анализатори предизвестиха, че Русия може да инсценира и нуклеарен случай в държаната от нея Запорожка атомна електроцентрала, най-голямата в Европа.

Украйна стартира и огромна атака за отвоюване на територии в южната част на страната, където се надява да хване в капан хиляди съветски бойци, отрязани от доставки на западния бряг на река Днепър, и да си върне Херсон – единственият огромен украински град, който Русия е превзела недокоснат от началото на войната.
Байдън предизвести Путин да не употребява химическо оръжие
Американският президент Джо Байдън предизвести за следващ път съветския си сътрудник Владимир Путин да не употребява химически или нуклеарни оръжия в Украйна.

„ Това би трансформирало хода на войната по невъобразим след Втората международна война метод “, съобщи Байдън в изявление за американската телевизия CBS, част от което беше публикувана нощес.

Това предизвестие бе отправено на фона на огромно контранастъпление на украинската войска.

„ Не го правете, не го правете, не го правете “, сподели американският президент, обръщайки се към Путин, като даде обещание „ подобаващ отговор “ от страна на Съединени американски щати, ако бъде подхваната такава стъпка. Русия ще стане още по-изолирана в света, повече от всеки път, предизвести той.
Пратеник на папата остана незасегнат след случай в Запорожие
Папски делегат в Украйна е незасегнат след случай със пукотевица в град Запорожие, съобщи ДПА, като се базира на „ Ватикан нюз “.

След като раздали филантропична помощ, кардинал Конрад Крайевски и водената от него делегация попаднали под обстрел с леки оръжия. Никой не е потърпевш и пратениците на папа Франциск траяли задачата си.

„ За първи път в живота си не знаех къде да бягам… тъй като не е задоволително да бягаш. Трябва да знаеш къде да отидеш “, довери 58-годишният полски кардинал пред „ Ватикан нюз “.
Чехия желае интернационален арбитражен съд за съветските военни закононарушения
Чехия, която сега е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, прикани да бъде основан интернационален арбитражен съд за военни закононарушения, осъществени в Украйна.

„ Такива набези против цивилни са немислими и отвратителни “, заяви в „ Туитър “ чешкият външен министър Ян Липавски. „ Не би трябвало да си затваряме очите за станалото. Ние се разгласяваме за това да бъдат осъдени всички военни нарушители “, добави той.

Чехия одобри към 400 000 украински бежанци и даде военна помощ на стойност от към 150 милиона $ на Украйна, която бе нападната от Русия на 24 февруари.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР