Масовите продажби на акции в глобален мащаб, тревогите около възходящия

...
Масовите продажби на акции в глобален мащаб, тревогите около възходящия
Коментари Харесай

Развиващите се пазари се изчервиха

Масовите продажби на акции в световен мащаб, паниките към възходящия лихвен цикъл на Федералния запас и ескалацията на комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин пресушиха шанса за възобновяване на разрастващите се стопанства - най-тежко потърпевшите в света през тази година.

Индексът на акциите на фирмите от развиващия се свят (MSCI Emerging Markets Index) е изгубил 9.1% от пазарната си оценка през октомври - най-слабият му месец от август 2015-а до момента. Индексът, следящ валутите на разрастващите се стопански системи, пък се е намалил с 1% макар възходящите корекции на придвижване на аржентинското песо, на турската лира и бразилския реал.

Всъщност аржентинското песо е валутният водач на октомври измежду съперниците си, тъй като МВФ утвърди по-голям размер финансиране за страната. В късния следобяд на 31 октомври против един щатски $ можеха да се получат 36.1824 песо. Турската лира пък се ускори с помощта на туширането на политическото напрежение сред Анкара и Вашингтон, а бразилският реал регистрира краткотраен растеж след успеха на Жаир Болсонаро на президентските избори в Бразилия.

Най-забележителните придвижвания на фондовите тържища на разрастващите се пазари през октомври бяха, както следва:

- бразилският показател Ibovespa на борсата в Сао Паоло е скочил с съвсем 10% - най-силният резултат измежду главните международни борсови показатели, които следи "Блумбърг ";

- южнокорейският Kospi пък е потопен с 13% - най-слабият резултат в световен план;

- африканският FTSE/JSE Africa All Share показател е паднал с 5.9% и е напът да регистрира най-лошия си месец от февруари 2009-а.

Според валутни стратези на "Уникредит банк " в Лондон международните разпродажби на акции няма да дерайлират очертаващата се по-дружелюбна околна среда за валутите на разрастващите се пазари, която е резултат от стабилизирането на доходността на щатските облигации и на цените на силата. А Коджи Фукая - основен изпълнителен шеф на FPG Securities в Токио, показва в телефонно изявление за организация "Блумбърг ", че не вижда аргументи, които да обосновават по-нататъшни всеобщи продажби на активи на разрастващите се пазари, нито пък за мощен напредък от сегашните нива, а по-скоро консолидация към тях.

Въпреки че най-лошото евентуално е зад тила на развиващия се свят, голям брой рискове не престават да дебнат активите. МВФ намали прогнозата си за международния напредък за първи път за последните повече от две години, обвинявайки ескалиращото комерсиално напрежение и напрежението на разрастващите се стопанства. Китайският юан пък се колебае към най-слабата си за последното десетилетие цена към щатския $.

Много от тези насрещни ветрове евентуално ще утихнат след изчерпването на резултата от данъчните понижения в Щатите през идната година. А евентуално болшинство на демократите в Конгреса след идните междинни избори оттатък Атлантика може да създадат щатските политики не чак толкоз войнствени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР