Масови и остри сблъсъци между демонстранти и служители на реда

...
Масови и остри сблъсъци между демонстранти и служители на реда
Коментари Харесай

Блокади на пътища, сблъсъци, сълзотворен газ и арести във Франция

Масови и остри конфликти сред стачкуващи и чиновници на реда по улиците на Париж. Силите на реда се пробват да възпират стачкуващите със сълзотворен газ и арести. Хиляди са излезли с жълти жилетки на митинг в цяла Франция.
Хиляди „ жълти жилетки “ са излезли на демонстрации в цялата страна. Блокади по пътища затрудняват придвижването в цяла Франция.Протестът се организира за четвърти път. Движението, тръгнало като неодобрение против повишаването на горивата, прерасна в общо възмущение против ръководството. През днешния ден настроението на протесното шествие в Париж минава през спадове и пикове – от умерено пеене на химна в центъра до запалени кофи, чупене на витрини и експанзия, оповестява Дарик.

" Жълтите жилетки ", които са представители най-много на служащите и междинната класа, декларират, че са ядосани от данъчната и обществената политика на президента Еманюел Макрон, които считат за несправедливи и против които стачкуват от три седмици, като показват и провеждат блокади и седящи стачки в цялата страна.

Отстъплението на държавното управление от повишението на налозите върху горивата, първичното искане на " жълтите жилетки ", не докара до усмиряване на придвижването, което се опълчва най-много на политическите елити и обичайните партии.

Напрежението се увеличи в късните утринни часове към фамозния бул. Шанз-Елизе, където силите на реда използваха сълзотворен газ против " жълтите жилетки ", хиляди от които пристигнаха да показват с крясъци и претенции на оставката на френския президент Макрон. Някои стачкуващи дадоха отговор като хвърляха по служителите на реда димки и бомбички.

Над 270 души, от арестуваните тази заран над 550 в столицата, са сложени под стража. Много французи и изключително парижани се опасяват от повтаряне на гневните конфликти от предходните митинги, които провокираха потрес в страната и отвън нея. Много непознати посолства поучават жителите на своите страни да бъдат деликатни при придвижване в столицата или да отсрочат пътуването си.

На места са ситуирани бронетранспортьори на жандармерията като изключителна мярка. Засилен е контролът по гарите и управляващите систематично правят претърсвания на хора към местата на демонстрациите. В цялата страна са мобилизирани над 89 000 чиновници на органите на реда, единствено в Париж те са 8 000.

Стотици „ жълти жилетки “ заляха през днешния ден и Брюксел. За пръв път от началото на придвижването преди към месец на демонстрациите се чуват речи, озвучавани с мегафон. Силите на реда употребяват водни оръдия, с цел да отвърнат на хвърлените по тях тежки предмети.

Вижте фрагменти от сблъсаците във Франция през днешния ден:

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР