Масови гробове, пълни с трупове на възрастни и деца. Бомбардирани

...
Масови гробове, пълни с трупове на възрастни и деца. Бомбардирани
Коментари Харесай

Най-малкият труп беше на бебе на 23 дни: снимките, които доказаха, че руснаците лъжат


Масови гробове, цялостни с трупове на възрастни и деца. Бомбардирани лечебни заведения. Хора, оставени седмици наред без храна и вода. Кадрите на Евгений Малолетка и Мстистлав Чернов демонстрираха на света съветските зверства в Мариупол.

" От, най-силно в съзнанието ми се е запечатал трупът на едно бебе в мазето на една болница ", споделя Мстистлав Чернов пред Дъждовни води. Това е била и последната фотография,.
Редакцията предлага
" Снимахме в болничното заведение, когато един доктор пристигна при мен и ми сподели да го вървя след в задния двор. Там видях десетки трупове, увити в найлонови чували или килими. Това бяха трупове на цивилни жители, починали по време на бомбардировките ", споделя той.  После лекарят го завел в мазето, където имало други мъртви тела. " Сред тях беше и един напълно дребен пакет. Лекарят се наведе и го разтвори и тогава видях, че вътре е телцето на малко бебе. До него имаше записка, на която бе написано, че е бебе на 23 дни. ".

Чернов е видеожурналист, работи за информационната организация Асошиейтед Прес. Той и неговият колега Евгений Малолетка, който е фотограф на свободна процедура, бяха отличени с премията на Дъждовни води за свободно слово Freedom of Speech Award за техните информации и репортажи от Мариупол през февруари и март 2022.

Три седмици в центъра на войната

Чернов и Малолетка идват в пристанищния град единствено няколко часа преди нахлуването на съветските войски в Украйна и осведомят оттова в продължение на 3 седмици - чак до евакуирането си от града в средата на март.

Техните фотоси и видеорепортажи демонстрират ужасяващи елементи от цветущия някога Мариупол, който бе срутен съвсем до основи от съветския обстрел. Журналистите документират трагичните условия за живот на хората, които са принудени седмици наред да живеят без газ и ток, без достъп до хранителни артикули и питейна вода. Двамата снимат всеобщи гробове, цялостни с трупове на цивилни жители, измежду които и деца. Без многочислените свидетелства за тези зверства, показани от Чернов и Малолетка, светът нямаше толкоз бързо да узнае какви са измеренията на съветската инвазия в Мариупол.

На 9 март Малолетка снима лекари, които изнасят една бременна жена от разрушеното от съветски бомби родилно поделение на болница в Мариупол. Чернов също е запечатал тази сцена на видео. Бременната жена и детето ѝ по-късно умират, фотосите им обаче провокират същински възторг в обществените медии. Двамата публицисти не са можели да позволен, че тези фрагменти ще провокират даже публични реакции.

" Когато беше бомбардирана клиниката с родилното поделение, ми беше ясно, че това е един от най-значимите моменти в тази война и че фотосите ще имат огромно влияние ", споделя Чернов. Докато те опитвали да изпратят фотосите от дребното останали в Мариупол места с разполагаем слаб сигнал за интернет, съветските медии към този момент бомбардирали обществеността с изказванието, че никакви цивилни жители не са потърпевши от съветската акция. Само че фотосите на Малолетка, които бързо стават вирални в обществените мрежи, документират разрушенията в родилното поделение и показват по безспорен метод, че руснаците лъжат.

Както Чернов, по този начин и Малолетка са работили в спешни райони и преди този момент. Чернов е документирал войната в Сирия, Ирак и Мианмар. Малолетка в продължение на години демонстрира украинската гражданска война на Майдана, споровете в Донбас и на полуостров Крим. Но претърпяното в Мариупол и за двамата се оказва нещо напълно друго.

" Най-трудната ми задача до момента "

Чернов споделя, че работата там е била най-трудното му и рисково предписание, изпълнявано до момента. " Тази война е извънредно рискова и непредвидима, а и се води с доста високоусъвършенствани оръжия ", споделя той.

От началото на войната в Украйна съветските войски непрекъснато нападат и публицисти, както излиза наяве и от данни на " Репортери без граници ". Според Комитета за отбрана на публицистите (CPJ), към 13 юни 2022 броят на убитите в регионите на бойните дейности в Украйна публицисти е минимум 12.

Независимо от заплахите Чернов и Малолетка считат да се върнат назад на фронта в Украйна. Чернов допуска, че обстановката в Източна Украйна е също толкоз пагубна, колкото и в Мариупол по време на обсадата, в случай че не и даже още по-лоша. " Никой не знае какъв брой цивилни жертви има и какъв брой огромни са разрушенията, тъй като няма фотоси от тези области ", споделя той. Той счита да се върне на фронта, тъй като е украинец и публицист. " В Украйна се случват неща, за които хората би трябвало да знаят. Като погледна мейнстрийм медиите, оставам с усещането, че на прекомерно малко хора им е ясно какъв брой покрай Европа е войната в Украйна и какви солидни последствия ще има тя за целия свят ", прибавя той.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
" Те изнасилиха и убиха щерка ни. Мразим съветския свят. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР