Маскирани тежко екипирани полицаи дърпат, събарят и заключват един след

...
Маскирани тежко екипирани полицаи дърпат, събарят и заключват един след
Коментари Харесай

Най-срамният и ужасен ден. Кремъл отвърна с масови арести на антивоенните протести в Русия 

Маскирани тежко екипирани служители на реда дърпат, събарят и заключват един след различен хора, които скандират: “Не на войната! ” Сред арестуваните са елементарни стачкуващи, правозащитници, публицисти.

Тази панорама се повтаря в десетки съветски градове, само че най-масово - в столицата Москва, някогашната имперска столица Санкт Петербург и четвъртия по величина град в страната Екатеринбург.

По данни на цивилен деятели, уредници на демонстрации против, почнала в ранните часове на четвъртък, такива прояви са извършени в над 50 съветски градове в четвъртък вечерта. Отговорът на властта в Кремъл беше мигновен - съгласно разнообразни източници са арестувани над 1700 протестиращи.
 Антивоенната проява в Санкт Петербург на 24 февруари
Близо 1000 от задържаните са взели участие в спокойно шествие в Москва, оповестява Скай нюз. Сред арестуваните там са и трима репортери на съветската работа на Радио Свободна Европа, чийто арест те съумяват да снимат.

На фрагментите се вижда по какъв начин вървят и снимат, облечени със светлоотразителни жилетки, обозначаващи, че са публицисти. В един миг зад тях се доближават служители на реда, които ги водят, макар че те повтарят ясно, че са публицисти.

Сред арестуваните е и правозащитничката Марина Литвинович, която прикани в свое видео във Facebook сънародниците си да се опълчват на волята на президента Владимир Путин: “Ние, съветският народ, сме срещу войната, която Путин отприщи. [...] Ние не поддържаме тази война, тя не се води от наше име. ”

Междувременно различен прочут деятел в отбрана на правата на индивида - Лев Пономавьов, стартира антивоенна петиция, която за броени часове беше подписана от над 330 000 души. Над 250 публицисти пък осъдиха съветската експанзия в Украйна в свое отворено писмо. Подобни позиции бяха инициирани от към 250 учени и близо 200 общински съветници от Москва и други съветски градове.
 Арест на стачкуващ в Санкт Петербург
Символно беше и видеообърщението на основния редактор на опозиционния вестник “Новая газета ” Дмитрий Муратов, за предходната година.

“Днес всички се събрахме рано в редакцията, скърбим - нашата страна по заповед на президента Путин стартира война с Украйна и няма кой да спре войната. Затова, с изключение на тъга, изпитваме и позор ”, сподели Муратов, възмущавайки се, че съветският президент “върти в ръцете си нуклеарното копче като безценен ключодържател, нуклеарният удар ли е идната стъпка, по какъв начин другояче да изтълкуваме думите на Путин за оръжието на възмездието “.

Той съобщи, че в символ на митинг против военната политика на Кремъл “Новая газета ” излиза в петък на съветски и украински и заключи, че “единствено антивоенното придвижване на руснаците може да избави живота на тази планета “.

Подобни позиции показаха и доста други съветски публични фигури. Директорката на един от държавните театри в Москва Елена Ковалская разгласи във Facebook, че подава оставка, тъй като е невероятно “да работиш за палач и да получаваш заплата от него ”.
 Московската полиция води публицисти
“Това е най-срамният и ужасяващ ден в живота ми. Моята страна е агресор ”, съобщи инженер Екатерина Кузнецова, добавяйки: “Мразя Путин! Какво друго би трябвало да се направи, с цел да накара хората да си отворят очите? “

Антивоенни демонстрации се организираха и в редица други страни в Европа, в това число Обединеното кралство, Испания, Франция, Швейцария, Дания, Унгария, Полша и България. Руската инвазия в Украйна предизвика и митинг пред съветската асамблея в Тел Авив, Израел, където бяха задържани четирима души по съмнение, че са рисували графити против Путин.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР