Маскирани с качулки полицаи арестуваха зрелищно кметицата на Младост в

...
Маскирани с качулки полицаи арестуваха зрелищно кметицата на Младост в
Коментари Харесай

Oрганите на реда влязоха и в Община Младост след ареста на кмета Десислава Иванчева

Маскирани с качулки служители на реда арестуваха зрелищно кметицата на „ Младост ” в центъра на София. По първична информация повода са подозрения за корупционни практики. Полицаите оковаха с белезници Десислава Иванчева.

Демонстративният арест на кметицата на столичния регион „ Младост ” Десислава Иванчева е за приемане на рушвет. От Спецпрокуратурата потвърдиха информацията за извършената акция, само че отхвърлиха да оповестят имената на арестуваните по случая.

Арестът е осъществен на бул. " Васил Левски " пред Министерство на спорта. По непотвърдена информация тя била хваната с крупна сума пари в размер от 70 000 евро. Това била единствено първата вноска от поискани от кметицата 250 000 евро за издаване на позволение за градеж.

Адвокатът на Иванчева Върбан Върбанов изясни, че е получил телефонно позвъняване към 14:20 часа, от което е схванал за ареста: " Ако бъде повдигнато обвиняване, тогава ще разберем в действителност в какво упрекват Иванчева и защо става дума. В момента може да е всичко. Дали е вярно да я задържат? Този въпрос би трябвало да бъде заложен на тези, които реализират задържането. Аз като юрист, естествено, бих желал тя да не е арестувана, в случай че съм неин бранител ". Върбанов изясни, че досега полицията не го позволява до Иванчева: " Че се организират процесуално-следствени дейности. Зададох въпроса какви, споделиха, че като отида, ще науча. В момента даже следователката, която ми се обади, не ми подвига телефона ".

Минути преди ареста Десислава Иванчева разговаряла с юрист на „ Зелените “ по отношение на подготвяна конференция против презасторяването на града. Това сподели за Дарик един от водачите на " Зелените " Борислав Сандов. Той добави, че дружно с Иванчева в колата е била и заместник-кметът на региона Биляна Петрова.

Пиарът на регион " Младост " Петър Кърджилов написа във Facebook, че в постройката на общината има полиция и чиновници на антикорупционния орган, като работещите в постройката не се позволява да излизат.

Първата информация за зрелищния й арест пристигна от фотография, пусната във Facebook, на някогашния народен представител от ГЕРБ Антон Тодоров.

" За мен днешното показно деяние, което се прави от Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) и от полицията, има една единствена цел - да сплаши хората, които се борят за попречване застрояването на зелените площи и градинките в междублоковите пространства. Това беше и тематиката, която трябваше да представим на следващия ден на конференция с госпожа Иванчева и госпожа Петрова. За мен това е чисто деяние, като " бухалка " от страна на КОНПИ. В момента те са затворили постройката на регион " Младост " и вземат персонални карти от жителите, които са там, което също е неприемливо и отвън пълномощията на КОНПИ ", сподели Саднов.

Въпреки ареста конференцията против презастрояването на Столичната община ще се състои, добави Борислав Сандов.

Бившият червен народен представител и ръководител на партия " Нормална страна " Георги Кадиев се разграничи от скандалната кметица на „ Младост “. „ Десислава Иванчева в никакъв случай не е била мое “протеже ”. Издигнаха я протестиращите от " Младост ", без каквато и да е интервенция от наша страна. 100% от идея, логистика, финансиране и най-малко 80% от осъществяване на акцията бяха от " Нормална страна ". Направихме го с вярата, че оказваме помощ на гражданското общество ”, написа на страницата си във Facebook Георги Кадиев.

Кметът на София Йорданка Фъндъкова сподели, че е получавала сигнали за забавени преписки на районния кмет на " Младост " Десислава Иванчева, само че не и сигнали за корупция. Фъндъкова подсети, че районните кметове се избират мажоритарно и в този смисъл работата сред тях и кмета на София е най-много координационна. Тя добави, че няма спомагателна информация и е научила за задържането на Иванчева от медиите.

Утре прокуратурата ще даде детайлности по случая. Говорителят на основния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че следствието се прави взаимно с Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ).

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев отхвърли да разяснява случая с претекста, че ще бъде попречено на следствието.

Иванчева беше определена за кмет на " Младост " в края на 2016 година, когато изненадващо победи на балотаж кандидатката на ГЕРБ Мария Илиева.

Източник: Видео: Новините на NOVA/Facebook
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР