Мащерката е широко разпространена у нас – от най-ниските до

...
Мащерката е широко разпространена у нас – от най-ниските до
Коментари Харесай

Лечебните свойства на мащерката

Мащерката е необятно публикувана у нас – от най-ниските до най-високите планински региони, по сухите, скалисти и слънчеви места. Среща се постоянно из пасищата, само че по-рядко в ливадите. По-широко е публикувана в предпланинските и приблизително високите елементи на планините. От нея се употребява надземната част с цветовете.

Лечебни свойства на мащерката:

1. Противогъбични свойства

Най-известната дейна съставна част в мащерката е тимолът. Това органично съединяване има необятен набор на влияние върху организма. Той има способността да унищожава гъбични и вирусни инфекции, като по този метод оказва помощ на имунната система.

2. Мощна антиоксидантна интензивност

Мащерката е билката с една от най-високите концентрации на антиоксиданти . В нея се съдържат лутеин, зеаксантин и тимонин. Всички те способстват за обезвреждане и елиминиране на свободните радикали в организма.

Свободните радикали са рискови странични артикули на клетъчния метаболизъм, които могат да причинят разновидност на клетките. Антиоксидантите оказват помощ за попречване на оксидативния стрес и защищават сърцето, очите и кожата.

3. Мащерката е ефикасна при анемия

Високата централизация на желязо и други значими минерали в мащерката я вършат чудесно средство подпомагащо производството на червени кръвни кафези, като по този метод се усилва притока на О2 към главните органи и системи и крайниците в цялото тяло.

4. Мащерката е потребна за очите ни

Наличието на каротеноиди и витамин А в мащерката, я вършат чудесно средство за предотвратяване на зрението ни. Каротеноидите могат да обезвреждат свободните радикали и да забавят появяването на макулна недъгавост и катаракта.

5. Поддържа дихателната система в чудесно положение

Ако страдате от бронхит, хронична астма, настинки, грипов, блокирани синуси или сезонни алергии, мащерката работи като отхрачващо и противовъзпалително средство, което отстранява гъстите тайни и слузта от дихателните пътища, облекчава възпалението, облекчава дишането, и обезврежда бактериите. За да се насладите на лечебните свойства на мащерката, изполвайте я с цел да си извършите и го подсладете с мед.

Нашата национална медицина предлага отвара от мащерка против главоболие. Приготвя се по следния метод: една супена лъжица листа и цвят от мащерка се запарват в 250 мл вода, захлупват се и се варят 5 минути. След като изстине – напитката се прецежда.

Пие се заран, обед и вечер преди ястие по 1 винена чаша. Приложено външно под формата на бани, работи ревулзивно, усъвършенства тонуса на кръвоносните съдове в кожата. При гнойни рани подтиква оздравителния развой. Особено потребни в този случай са баните с мащерка и влажните превръзки с инфузия.

Прилага се като отвара при суха кашлица, спастичен бронхит, коклюш, стомашно-чревни възпалителни болести с колики и метеоризъм, както и външно за промивка на устната празнина и за гаргара. Запарката в количество задоволително за един ден се подготвя, като се заливат с 1 чаша вряща вода 5 чаени лъжички ситно нарязана мащерка. Пийте напитката студена и на глътки.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР