Мащабно военно учение ще организират САЩ на Балканите, съобщава в

...
Мащабно военно учение ще организират САЩ на Балканите, съобщава в
Коментари Харесай

САЩ подготвят мащабно военно учение на Балканите: От България до Централна Европа

Мащабно военно обучение ще провеждат Съединени американски щати на Балканите, оповестява в електронното си издание гръцкият вестник " Та неа ".

Учението ще се състои през ноември от Александуполис, Гърция, като ще се разгърне на Балканите - в Румъния и България и ще доближи до Централна Европа - Унгария, заобикаляйки Босфора, написа вестникът.

До няколко седмици се чака на пристанището в Александуполис да дебаркира голям американски боен транспортен съд, който ще разтовари военни хеликоптери, безпилотни изтребители, танкове, тежко въоръжение, големи товарни коли.

Изданието отбелязва, че гръцкото пристанище е употребявано от американците и предни години, само че в този момент обстановката е друга поради подписаното петгодишно отбранително съглашение сред Атина и Вашингтон.

Пристанището в Александруполис е идеалната стратегическа точка за разрастване на американски и натовски сили освен към Балканите или Централна Европа, само че и към Източна Европа, написа още в. " Та неа ".

Междувременно американският министър на защитата Лойд Остин дойде през днешния ден в Грузия - първа спирка от обиколката му в Черноморския район, чиято цел е да укрепи съюзите със страните, подложени на напън от Русия, съобщи Франс прес.

Остин е първият началник на Пентагона, който посещава Грузия от 2014 година Той ще постави старания да възобнови стратегия за образование на локални военни и ще изтъкне уговорката на Съединени американски щати към Тбилиси, който от години упорства да стане пълновръстен член на НАТО.

" Ще подсигурим и засилим суверенитета на страните, изправени на предната линия на съветската експанзия ", съобщи пред публицисти преди пътуването върховен американски чиновник от региона на защитата.

Руски войски са ситуирани в двата грузински сепаратистки района - Абхазия и Южна Осетия. Москва се опълчва на всевъзможни решения, водещи към смяна на статута на Грузия в НАТО от страна сътрудник към пълновръстен член.

Съединени американски щати от години работят по военни стратегии с грузинската войска, като се концентрират върху оперативната съгласуемост с НАТО и териториалната защита. Сегашната стратегия ще завърши през декември.

Администрацията на Байдън би трябвало да отделя повече внимание на Грузия, с цел да се избегне доближаване на страната с Русия или Китай, счита Дейвид Креймър, политолог от Международния университет във Флорида. " Все повече са опасенията, че държавното управление се държи малко по-меко от нужното с Москва. Отчасти заради отчаяние от установената от тях липса на прогрес в интеграцията с НАТО ", споделя той.

След Тбилиси Остин ще посети още две черноморски страни - Украйна и Румъния, със същото обръщение - поддръжка против Русия.

Пентагонът преглежда района като евентуална гореща точка, изключително след анексията на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 година

Руските военновъздушни и военноморски сили насочат от ден на ден провокации към страните членки на НАТО в Черно море. През юни те заплашиха холандски и английски кораби, плавали близо до Крим.

Вашингтон отделя внимание на уговорката си към страните към Русия, само че в това време във фокуса на тактиката му е Индийско-Тихоокеанският район, с цел да се даде отговор на бързото увеличение на китайската военна мощност. Това ще е и една от тематиките на полемиките, в които Лойд Остин ще взе участие в четвъртък и петък на среща с другите военни министри от страните в НАТО.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР