Мащабната пролетна офанзива срещу Украйна, с която Русия заплашваше, не

...
Мащабната пролетна офанзива срещу Украйна, с която Русия заплашваше, не
Коментари Харесай

Джордж Фридман: Хиперзвуковите оръжия променят характера на войната

Мащабната пролетна атака против Украйна, с която Русия заплашваше, не се реализира. Това не значи, че няма да се случи, само че повдига съществени въпроси. Мащабна атака не трябва да се афишира по явни аргументи, а в случай че тайната изтече, тя би трябвало да стартира бързо. Руснаците не са осакатили украинците, нито пък са принудили Съединени американски щати да спрат да изпращат оръжия в поддръжка на Украйна на бойното поле. Руснаците се считат за неспособни да капитулират или да извоюват решителна победа. Необходима е различна тактика. Честите съветски позовавания на възможна приложимост на нуклеарни оръжия или разкъсване със Съединени американски щати във връзка с контрола върху въоръженията имат смисъл в този подтекст.

Фактът, че тактиката се върти към честите препратки към нуклеарни дейности, припомня за какво в миналото те бяха наричани „ оръжия на ужаса “. Ленин е споделил, че задачата на терора е да всява смут. Заплахата от нуклеарна офанзива явно има поради тази тактика. Това е рационална тактика, способна да разбие материалните и психическите благоприятни условия на врага.

Предимството на нуклеарните оръжия е способността им да нанасят обилни провали с едно оръжие. Ядреното оръжие има огромна зона на проваляне, което значи, че то може да извърши тази задача дейно. Ядрените оръжия може и да не се нуждаят от висока акуратност, само че се нуждаят от дарба за оцеляване. Една част от нея е проектът за изстрелване, който може да бъде ориентиран от врага. Друг риск е прихващането по време на полет от страна на съперника, само че в този случай оръжието въпреки всичко може да бъде в положение да унищожи огромна зона. Въпреки това нуклеарните оръжия имат и слаби страни. Те са подвластни от контраразузнаването, с цел да се основат тактики за оцеляване. Обикновено имат закрепена стартова площадка, а ракетата-носител, въпреки и бърза, нормално не е маневрена. Теглото на бойната глава може да ограничи времето за постигане на задачата. Взети като цяло, нуклеарните оръжия съчетават огромна зона на проваляне с висока смъртоносна заплаха, само че до момента в който не бъдат изстреляни, са уязвими.
Джордж Фридман
От съветска позиция един нуклеарен удар основава повече проблеми, в сравнение с решения. От американска позиция отбранителната позиция е изначално рискова. В същото време и съветската, и американската позиция имат вградени уязвимости. Затова и двете страни би трябвало да основат други възможности.

От години, а през последните месеци и по-интензивно, и двете страни намерено разискват хиперзвуковите ракети. Хиперзвуковите значат висока скорост, както и огромен обхват на деяние. Това, което името не отразява, само че е от значително значение, е, че хиперзвуковите ракети са точно управляеми. Това значи, че система за ориентиране маневрира ракетата към строго избрана цел, като лимитира нуждата от потребление на мощни експлозиви с огромни зони на проваляне и допуска хиперточност на удара, позволяваща точно потребление на разследваща информация. Маневреността значи способността за отбягване на вражеската отбрана.

Възходът на хиперзвуковите технологии, комбиниран с прецизността и други стойности, слага нуклеарните оръжия в огромен риск. Натрупването на разследваща информация за задачите, програмирането на насочването им и поддържането на целостта на ударното средство основават опция за неточности на постоянна платформа.

Основната уязвимост, която остава при хиперзвуковите оръжия, е тяхната скорост, за която маневреността не компенсира. За да се подсигурява оцеляването, хиперзвуковите мотори се нуждаят и от извънредно висока маневреност. Още по-важно е, че огромният им обхват на деяние разрешава потреблението на хиперзвуковите средства за разкриване и офанзива на извънредно огромно разстояние. Възможността за разкриване на маневрираща цел основава обвивка на относителна сигурност. Всъщност хиперзвуковите летателни апарати, способни да доближат Мах 5 или повече и да поразяват цели на огромни дистанции, биха трансформирали характера на войната и биха затруднили тактическите нуклеарни закани в актуалната обстановка. Но това към момента не е настъпило.

Идеята за хиперзвук естествено води до обмисляне на високоскоростни, маневрени системи и открива нов вид война. Но непрекъснатото разискване на системи с релативно по-ниска скорост предвещава бъдещето. /БГНЕС

-------

Джордж Фридман, „ Геополитикал фючърс “
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР