Мащабен протест срещу кариерите в Белащица готвят жителите на селата

...
Мащабен протест срещу кариерите в Белащица готвят жителите на селата
Коментари Харесай

Родопската яка на нов бунт срещу кариерите в Белащица

Мащабен митинг против кариерите в Белащица готвят жителите на селата от Родопската яка. Той е плануван за 11 часа на 6 септември, когато ще честваме 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Павел Гимишев от Инициативния комитет „ Стоп на кариерите над Белащица " сподели пред " Марица ", че митингът ще бъде под формата на автошествие. Сборният пункт е центърът на Белащица.

Протестиращите ще потеглят и ще преминат през кръговото кръстовище на Околовръстния път и Кукленско шосе, около кариерите, по-късно през селата Гълъбово и Марково, а след това ще се върнат до центъра на селото.

Очаква се в митинга

да се включат огромен брой поданици от селата Белащица, Браниполе, Брестник, Марково, Гълъбово, както и от градовете Куклен и Пловдив,

сподели още Павел Гимишев. По думите му, повода за следващото неодобрение е, че институциите преглеждат опцията за удължение на договорите на концесионерите. “Холсим кариерни материали Пловдив” е декларирал удължение на периода с 15 години, считано от 01.02.2021 година, а “Европейски пътища” - с 25 години, считано от 03.02.2022 година

" Кариерата на " Европейски пътища " работи. Сега институциите преглеждат опцията за удължение на двата концесионни контракта според измененията в Закона за подземните благосъстояния. Ние сме доста обезпокоени в обстановка, в която сме без постоянно държавно управление. В самото министерство на енергетиката шефовете на дирекции са същите.

Така че нямаме доверие на тези хора

Смятаме, че може да употребяват момента ", разяснява Гимишев.

Той добави, че предвид на противоепидемичните ограничения и усложнената епидемиологична конюнктура, митингът ще е под формата на автошествие. " По опция протестиращите ще бъдат с коли, до 2-3 в транспортно средство. Надявам се да се включат повече хора, също от Пловдив и от Куклен. В последна сметка, тази планина е за всички, освен за тези, които живеят там ", уточни Гимишев.

Миналата година от Инициативния комитет „ Стоп на кариерите над Белащица " още веднъж проведоха митинг на 6 септември. В резултат бяха назначени редица инспекции от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда и Министерството на енергетиката, при което бяха установени нарушавания на концесионера “Холсим кариерни материали Пловдив”.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР