Със свое решение служебното правителство одобри проект на Споразумение за

...
Със свое решение служебното правителство одобри проект на Споразумение за
Коментари Харесай

Служебният кабинет одобри споразумението за фонда ЕС за Украйна

Със свое решение служебното държавно управление утвърди план на Споразумение за принос сред България и Европейската капиталова банка (ЕИБ) във връзка с Фонд „ Европейски Съюз за Украйна “ и Гаранционно съглашение сред страните членки и Европейска инвестиционна банка, подписано на 14 декември 2023 година. Това оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Двете съглашения се подписват по отношение на присъединяване на страната ни във Фонд „ Европейски Съюз за Украйна “, с гаранция в размер на 10 млн. евро. До тях се стигна, откакто на съвещание през октомври 2023 година държавното управление утвърди отчета на министъра на финансите за изложение на желание пред Европейска инвестиционна банка за присъединяване на страната ни с този финансов принос.

Участието на България във Фонд „ Европейски Съюз за Украйна “ ще разреши на страната ни посредством солидарното гарантиране, дружно с останалите страни членки на Европейски Съюз, да подкрепи косвено възобновяване и реконструкцията на Украйна. Ще способства за разгръщането на планове от обществения и частния бранш за реорганизация на сериозна общинска инфраструктура и за подобряването на достъпа до финансиране за бизнесмените в страната. Участието на България във фонда ще бъде още едно удостоверение за мощната ни ангажираност към подкрепяне възобновяване и икономическото развиване на Украйна, се показва в известието. 

Доверителен Фонд „ Европейски Съюз за Украйна “ е основан в границите на самодейността на Европейска инвестиционна банка „ Европейски Съюз за Украйна “, стартирана през месец март 2023 година в отговор на заключенията от съвещанието на Европейският съвет от 15 декември 2022 година. Фондът има за цел да даде опция на страните членки на Европейски Съюз, Европейската комисия и други страни и донори да поддържат посредством приноса си възобновяване на Украйна. В рамките на фонда се финансират както планове в обществения, по този начин и в частния бранш, с главен фокус върху общинската инфраструктура - като учебни заведения и лечебни заведения, транспортни мрежи, уреди за филтриране на вода и отпадни води, потенциал за цифрова и киберсигурност и усъвършенстван достъп до финансиране за украинските бизнесмени. 

Подкрепата от фонда дава опция на Европейска инвестиционна банка да ускори финансирането си за най-спешните инфраструктурни потребности на Украйна и да помогне за поддържането на нейната стопанска система. Фондът ще служи като краткотрайно " мостово решение ", до момента в който не станат налични по-дългосрочни ограничения на Европейски Съюз и ще добавя съществуващите финансови принадлежности на Европейски Съюз и други световни начинания в поддръжка на Украйна.

С друго свое решение Министерският съвет утвърди даването на безплатна финансова помощ за развиване под формата на доброволни вноски към интернационалните организации на обща стойност 386 591 лв.. Средствата ще бъдат ориентирани към Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида, Департамента по политическите въпроси и мироизграждането на Организация на обединените нации, ООН-Жени, Фонда на Организация на обединените нации за популацията, Международната организация за атомна сила и Европейския фонд за народна власт. 

Одобрената помощ под формата на доброволни вноски към интернационалните организации е в сходство с целите, заложени в Средносрочната стратегия за помощ за развиване и за филантропична помощ на Република България за интервала 2020-2024 година. Разпределението на средствата е осъществено въз основата на изчерпателен разбор и оценка на опциите за даване на помощ за развиване. Отчетени са както обичайните предпочитани за страната ни посоки, по този начин и настоящи развития в връзките на България в съответните организации - членство/председателство на работни органи, съдомакинство на интернационалните конгреси и др. 

Със своя принос страната ни ще продължи да утвърждава позитивния си облик като предвидим нов донор на помощ за развиване. Необходимото финансиране ще бъде обезпечено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за помощ за развиване и филантропична помощ.

Българска телеграфна агенция
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР