Мащабът на заразяване на украинските територии с мини и снаряди

...
Мащабът на заразяване на украинските територии с мини и снаряди
Коментари Харесай

TIME: Разчистването на мините в украинската земя ще отнеме 757 години

Мащабът на заразяване на украинските територии с мини и снаряди е най-големият след Втората международна война. Ще отнеме 757 години , с цел да се разчистят украинските територии благодарение на стандартни способи и запаси.

Това пресмята TIME в собствен материал.

Отбелязва се, че за повече от 600 дни от началото на пълномащабната съветска инвазия Украйна се трансформира в най-минираната страна в света, изпреварвайки Афганистан и Сирия. Смята се, че една трета от украинската територия е осеяна с милиони неексплодирали мини и касетъчни бомби , както и жици, мини-капани и фрагменти от снаряди.

" Огромните минни полета освен забавиха военната контраатака на Украйна, те заплашиха живота на шест милиона цивилни и направиха някои от най-ценните аграрни земи в страната неизползваеми, засягайки както стопанската система на Украйна, по този начин и световното доставяне с храна ", се споделя в материала.

Министърът на стопанската система на Украйна Юлия Свириденко акцентира, че мащабът на замърсяване на Украйна с мини и невзривени муниции е най-големият след Втората международна война. Според оценка, оповестена от GLOBSEC, мозъчен концерн в Словакия, на Украйна ще са нужни 757 години, с цел да отстрани тази опасност, употребявайки стандартни способи и налични запаси.

Към 1 ноември минимум 264 цивилни са били убити от мини и повече от 830 са били осакатени или ранени , съгласно данни, предоставени на TIME от Министерството на стопанската система на Украйна.

Тези числа не вземат поради региони, които към момента са под съветска окупация или където не престават тежки боеве. Длъжностни лица споделят, че броят на жертвите от детонации на противопехотни мини може да доближи 9000 до 2030 година, в случай че казусът не бъде решен дейно.
 260 убити и 560 ранени от мини в Украйна
260 убити и 560 ранени от мини в Украйна

От началото на войната

" Без разминиране няма да можем да стартираме изцяло нашата стопанска система ", акцентира Свириденко.

Ръководителят на отдела за противоминни дейности към Програмата на Организация на обединените нации за развиване в Украйна Пол Хеслоп сподели, че през последните 30 години е работил в съвсем всяка страна, нечиста с мини. Според него опитът на Украйна ще донесе доста промени в противодействието на тази опасност.
 Украински сапьори обезвредиха пет съветски мини по пътя на задачата на МААЕ
Украински сапьори обезвредиха пет съветски мини по пътя на задачата на МААЕ

Русия съобщи, че това са " симулирани гърмежи "

" През идващите три години ще забележим фундаментални промени в метода, по който се прави филантропичното разминиране в Украйна , което ще повлияе на противоминната активност по целия свят ", сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР