Мъртви прасета изплуваха от водите на река Янтра в околностите

...
Мъртви прасета изплуваха от водите на река Янтра в околностите
Коментари Харесай

Мъртви прасета изплуваха от водите на река Янтра

Мъртви свине изплуваха от водите на река Янтра в покрайнините на горнооряховското село Писарево. Районът е отцепен от полиция. По случая се води следствие.

Учени от Българска академия на науките, които правили проучване на региона, забелязали 17 мъртви прасетата по крайбрежията на река Янтра.

Полицията отдели периметъра и стартира изваждането на мъртвите животни от реката, както и вземането на проби за съществуване на африканска чума.

От Агенцията по сигурност на храните във Велико Търново обявиха, че прасетата имат ушни марки и занапред следва да стане ясно от кое стопанство са.

Не знаем в действителност от какъв брой ферми може да са тези свине. Слагаме под забрана всички ферми, които са в 3-километровата зона, без значение дали ще се покаже, че е африканска чума или не. Предварително вземаме тази мярка. Започват да се вземат проби от фермите. Три ферми са в този периметър 3-километровата зона, сподели доктор Петър Петров от БАБХ - Велико Търново.

Ушните марки на прасетата са от търговеца, който препродал животни и на трите ферми, които се намират в този регион.

Търговецът обезпечава комерсиалната договорка и купува свине от Белгия, Холандия, Люксембург и една румънска компания ги докарват с камиони тук, добавя доктор Петров.

На място дойдоха и специалисти от Басейнова дирекция и Регионална инспекция за опазване на околната среда, с цел да вземат проби, които да покажат има ли замърсяване на водата и почвата в региона, където са открити мъртвите свине.

По случая е формирано досъдебно произвеждане.

Автор: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР