Мъртва риба изпълни язовир Студен кладенец. Повече от месец институциите

...
Мъртва риба изпълни язовир Студен кладенец. Повече от месец институциите
Коментари Харесай

Мъртва риба изпълни български язовир

Мъртва риба извърши язовир Студен бунар. Повече от месец институциите търсят аргументите за това. Вече няколко пъти са взимани проби от водата. Областния шеф на Кърджали са сезирани всички органи, които имат отношение към казуса.

" Поддържаме непрекъснат надзор с РИОСВ-Хасково и БАБХ. В понеделник най-късно би трябвало да имаме изясненост. Сигналите са единствено от региона на Широко поле и Звезделина. Предприятията са тествани, няма залпово замърсяване. В началото на идната седмица ще създадем междуведомствена комисия, дано и Българска академия на науките да се намеси ", разкри пред NOVA Даниел Делчев. И посъветва хората да не употребяват рибата в язовира.

Измрялата риба е най-вече каракуда - става дума за хиляди екземпляри.

Според Наталия Качаманова, шеф на РИОСВ-Хасково са взети над 16 проби от предприятия, в множеството случаи дават отговор на емисионните правила - водите са чисти откъм индикаторите на промишлените отпадъчни води. Имаме 2 предприятия с отклоняване на нормите - завишаване на общ фосфор, евентуално от фекални води, както и повишено pH, само че то е минимално за размера на язовира. Най-вероятно рибата не е умряла от промишлени предприятия ", изясни тя.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР