Мартен Фуркад (Франция) спечели втора олимпийска титла в състезанието по

...
Мартен Фуркад (Франция) спечели втора олимпийска титла в състезанието по
Коментари Харесай

Мартен Фуркад с второ злато на олимпиадата

Мартен Фуркад (Франция) завоюва втора олимпийска купа в надпреварата по биатлон от зимните олимпийски игри в Пьончан, откакто завоюва всеобщия старт на 15 км. Французинът, който победи и в преследването на 12,5 км, победи след фотофиниш Зимон Шемп (Германия) в извънредно забавно съревнование.

29-годишният Фуркад пропусна два цели в четирите стрелби и измина трасето за 35: 47.3 минути. Световният първенец в дисциплината Шемп приключи с един пропуск и същото време. Двамата направиха по една неточност и завъртяха наказателна обиколка след последната пукотевица от състояние прав. Двамата се движеха един до различен по последна обиколка и всичко се реши с заключителен спринт, в който победител излезе Фуркад. Французинът пресече финала с няколко сантиметра пред германеца. Така Фуркад, шесткратен притежател на Световната купа по биатлон, стигна до олимпийската купа в всеобщия старт след две следващи сребърни оценки във Ванкувър 2010 и Сочи 2014. Той стана и най-титулуваният френски състезател на зимни олимпиади в историята, откакто има 4 трофеи и 2 сребърни оценки в кариерата си.

Бронзовото отличие завоюва защитаващия купата си от Сочи 2014 Емил Хегле Свендсен (Норвегия), който победи в разногласието за третото място Ерик Лесер (Германия). Свендсен финишира на 11.2 секунди зад спечелилия с две неточности в стрелбата, а Лесер - на 11.6 секунди също с два пропуща. Бронзовият медалист от Сочи 2014 в всеобщия старт Ондржей Моравец (Чехия) приключи на 11-о място с една неточност и пасив от 36.3 секунди. Състезанието мина без българско присъединяване.

Това беше и последното самостоятелно съревнование в програмата на биатлона. До края на олимпийските игри предстоят щафетите мъже, дами и смесената щафета,

След надпреварата Мартен Фуркад съобщи: Това е необикновено. Все още чакам да ми кажат: Победител не си ти. Завърших втори в всеобщия старт във Ванкувър 2010, а преди четири години в Сочи се борих за златото със Свендсен, само че той ме победи с три сантиметра след фотофиниш. Мислех си за това през цялата последна обиколка, тъй като мислех, че това може би ще се повтори. Когато видях финалната права почувствах, че към този момент съм изгубил. Всичко това е нереално. Чакам да се прибера в стаята си, да взема телефона и да се убедя, че всичко е истина. Сега се усещам като в сън. Този триумф се възприема по друг метод, в сравнение с в преследването, където завоювах купата. Това е моето четвърто олимпийско злато - не мога да се усещам по-щастлив. Не знам, за какво помислих, че съм изгубил. Имах идеална тактичност. После помислих, че той е пресякъл пръв финалната линия. Когато видях линията знаех, че съм направил всичко допустимо, само че се опасявах, че всичко от Сочи ще се повтори.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР