Марсоходът “Пърсивиърънс ще се освободи от част от събраните проби

...
Марсоходът “Пърсивиърънс ще се освободи от част от събраните проби
Коментари Харесай

Марсоходът “Пърсивиърънс” се подготвя да съхрани проби за връщане на Земята

Марсоходът “Пърсивиърънс ” ще се освободи от част от събраните проби през ноември или декември, като подготовка за връщането им на Земята, заяви уеб сайтът Спейс.

Роувърът до момента е събрал 14 проби от седем скали. Той ще остави половината от тях на определено място на площадка, която е относително равна и е подобаваща за безвредно кацане и политане на хеликоптери, както е по проекта, сподели Джим Бел от екипа на задачата от Държавния университет в Аризона.

Това е защитна мярка, предопределена да отбрани цялостния план за връщане на проби от Марс, който е взаимно начинание на НАСА и Европейската галактическа организация (ЕКА). Основният проект планува “Пърсивиърънс ” да достави пробите си на спускаем уред на НАСА, който има вградена ракета. Тя ще изведе материала от Марс в орбита. След това орбитален уред, обезпечен от ЕКА, ще вземе пробите и ще ги транспортира до Земята. Те могат да кацнат тук още през 2033 година

Планирано е спускаемият уред, ракетата за Марс и орбиталният уред на ЕКА да бъдат изстреляни в интервала 2027-2028 година “Пърсивиърънс ” е в положително положение, само че е допустимо марсоходът да не се оправя толкоз добре, когато другият хардуер дойде на Червената планета. Оттук идва и идното депозиране на част от пробите – по една от всяка изследвана канара. Другата проба ще остане на борда на “Пърсивиърънс ”.

“Това е нашият авариен склад за проби, ако самият марсоход не може да ги достави ”, сподели Бел, основен откривател на системата от камери Mastcam-Z на “Пърсивиърънс ” на презентация на конгрес на експертите по Марс.

Спускаемият уред на НАСА за връщане на проби ще транспорти два дребни хеликоптера, всеки от които е основан по модела на “Инджинюъти ” – дребния роторен уред, който кацна на Марс с “Пърсивиърънс ” предходната година и от този момент е направил повече от 30 полета на Червената планета. Ако се наложи, двата хеликоптера ще придвижват една по една тръби с проби от депото или депата, защото може да се окаже, че те са повече от едно, до спускаемия модул. “Депо ” или “склад ” е пресилен термин за мястото, където тръбите с пробите ще бъдат оставени в реголита.

“Пърсивиърънс ” ще се насочи към мястото за складиране на пробите след седмица. Дотогава марсоходът ще продължи да събира проби от марсиански пясък и прахуляк.

“Пърсивиърънс ” има общо 43 титанови тръби, 38 от които са предопределени за запазване на проби. Другите пет са контролни –  ще оказват помощ на екипа на задачата да дефинират кои материали, в случай че има такива, в събраните марсиански проби може да са нечисти от Земята.

Освен 14-те тръби, напълнени с проби от скали, има и една  с “атмосферна проба ”. Тя е от провалено сондиране поради изненадващо трошлива канара.

“Пърсивиърънс ” кацна зрелищно в средата на 45-километровия кратер Джезеро (Йезеро) на Марс на 18 февруари 2021 г.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР