Мароко планира да инвестира 15.8 милиарда долара в инфраструктурни проекти,

...
Мароко планира да инвестира 15.8 милиарда долара в инфраструктурни проекти,
Коментари Харесай

Мароко обяви бюджет от 16 млрд. долара за световното по футбол през 2026 г.

Мароко възнамерява да влага 15.8 милиарда $ в инфраструктурни планове, в случай че завоюва семейството на международното състезание по футбол през 2026 година На среща в Казабланка организационният комитет на страната разгласи елементи към кандидатурата си, която включва 14 стадиона в 12 града.

Близо 3 милиарда $ ще бъдат изхарчени в построяването или реконструкцията на спортните уреди. Мароко възнамерява да влага още 9.6 милиарда за възстановяване на опазването на здравето и транспортната система в страната, а други 3.2 милиарда ще отидат за разширението на потенциала на хотелската база.

Сегашните игрища в Маракеш, Агадир, Фес, Рабат и Танжер ще бъдат реконструирани, с цел да покрият условията на ФИФА. Останалите девет уреди следва да бъдат построени. Те включват нов 93-хиляден народен стадион в Казабланка, който да одобри откриването на международното.

Шест от новите игрища ще бъдат построени с краткотрайни структури, които могат да бъдат отстранени когато и да е. Новият стадион в Маракеш ще се трансформира в многофункционална зала след международното, а оборудването във Варзазат ще стане основен футболен център за района.

" Световното по футбол през 2026 година е народен приоритет за държавното управление и поради това то подсигурява инвестицията в нашите вълнуващи и новаторски игрища. Нашата красива и приветлива страна ще предложи на играчите и почитателите нещо особено в едвам една часова зона, единна валута и градове домакини в радиус от 550 км от Казабланка, което лимитира пътуването и улеснява логистиката ", съобщи шефът на кандидатурата Мулай Нафид Елалами.

 Мароко разгласи бюджет от 16 милиарда $ за международното по футбол през 2026 година
© Associated Press

Домакинът за международното през 2026 година ще бъде определен на 13 юни. Мароко ще се бори със мощната обща кандидатура на Съединени американски щати, Мексико и Канада.

Световното състезание през 2026 година ще е първото с 48 тима, а броят на мачовете беше повишен на 80. Според ротационната система на ФИФА Европа и Азия, които ще посрещнат идващите два мондиала - Русия 2018 и Катар 2022, нямат право да аплайват за международното през 2026 година

Мароко се включва за пети път в конкуренцията за домакинство след несполучливите опити през 1994, 1998, 2006 и 2010 година Страната се надява да стане втората африканска страна, която приема международно по футбол след Южна Африка през 2010 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР