Мармарис го изпревариСлед като години наред "Слънчев бряг" се нареждаше

...
Мармарис го изпревариСлед като години наред "Слънчев бряг" се нареждаше
Коментари Харесай

„Слънчев бряг“ вече не е най-евтиният курорт за британците

Мармарис го изпревари

След като години наред "Слънчев бряг " се нареждаше преди всичко като най-евтина морска туристическа дестинация за британците, това лято нашият курорт отстъпва пред Мармарис, Турция.

Това демонстрира тазгодишната ранглиста на Британските пощи (Post Office Travel Money) на известни за отмора места по света, съобщи вестник.

Класацията се изготвя взаимно с туристическата компания Tui съгласно цените на 8 нормални артикули по време на почивка по отношение на курса на паунда - фамилно тристепенно хранене за двама с вино, чаша кафе, бутилка локална бира, кутия кока-кола, чаша вино, бутилка газирана вода, слънцезащитен крем и репелент срещу инсекти.

По тези критерии са интервюирани 36 дестинации в света благодарение на национални и локални туристически съюзи.

Мармарис в Турция се подрежда преди всичко със междинна цена на въпросните 8 продукта от 26.13 паунда, а българският курорт "Слънчев бряг " е "по-скъп " единствено с 6 пенса - 26.19 паунда.

Прави усещане, че спрямо предходната година цените и в двата курорта, преизчислени в паунди, означават спад, само че за Мармарис той е 37%, до момента в който за "Слънчев бряг " - с към 5%. През 2021 година "Слънчев бряг " излезе преди всичко като най-евтина за британците дестинация с разноски за посочените осем продукта за 27.71 паунда. Спрямо предпандемичната 2019 година обаче цените на следените артикули са се повишили доста.

На трето място в класацията е португалският курорт Алгарве - най-евтиният в еврозоната, с разноски за 44.39 паунда. След него се подрежда Кейп Таун в Южна Африка с 53.23 паунда, следван от Пафос в Кипър и испанския курорт - Коста дел Сол.

Авторите означават, че силата на паунда по отношение на доста валути оказва помощ на британците да понижат разноските си спрямо предходната година, макар всеобщото повишаване на живота. Това е повода почивката в Турция, Гърция, Кипър да поевтинее за британците.

От проучването излиза наяве още, че у нас най-евтина е локалната бира - единствено 0.45 паунда за 330 мл, до момента в който другите две нискобюджетни дестинации - Мармарис и Алгарве, тя е над 1 паунд.

Чаша кафе на "Слънчев бряг " е 0.58 паунда - толкоз е и в Мармарис и Алгарве, до момента в който и в най-евтините испански курорти е над 1 паунд, а в Кипър - над 2 паунда.

В съпоставяне с Мармарис в "Слънчев бряг " вечеря за двама с включено вино излиза по-скъпо - 19.51 паунда по отношение на 16 паунда в турския курорт. Но пък у нас са по-евтини слънцепредпазните кремове.

Барометър на Post Office Travel Money за цената на почивката по света



От графиката се вижда кои са и най-скъпите ваканционни дестинации това лято - Рейкявик и Барбадос, където разноските за въпросните 8 продукта и услуги излизат 158 и 156 паунда.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР