Марково е едно от най-бързо развиващите се пловдивски села през

...
Марково е едно от най-бързо развиващите се пловдивски села през
Коментари Харесай

Рекорден брой нови жители и сгради в Марково! Селото скоро се слива с Белaщица и Първенец

Марково е едно от най-бързо разрастващите се пловдивски села през последните години. Различни статистики даже го отреждат преди всичко – както по брой нови поданици, по този начин и по разрешителни за градеж. Цифрите са впечатляващи, както и мащабът на ново строителство, което непрекъснато трансформира границите на селото и последователно го слива от ден на ден с близките обитаеми места. От птичи взор е мъчно към този момент да се разграничи къде свършва Марково, къде стартира Първенец или Белащица. А в случай че се резервира същият ритъм, в бъдеще време това ще бъде напълно невероятно. 
Прочетете още
Данните от последното броене в края на 2021 година демонстрират, че в селото са регистрирани 3232 души, като единствено през последните три години жителите са нарастнали с 1300. Още толкоз най-вероятно са и тези, които не са регистрирани. По време на пандемията от COVID-19 доста от хората, които към този момент са живеели в обитаемото място са трансформирали адресната си регистрация по една или друга причина. Други обаче са избрали да не го вършат, като локалните управляващи дефинират това като значителен проблем. Причината е, че броят на жителите дефинира финансите, които се отреждат на Марково във всяко едно направление. Това визира даже броят на съдовете на боклук, които се поставят на всяка една улица. В същото време се обособяват нови региони, които нямат построени улици.

Впечатляващо е разрастването на селото на изток към Първенец, където по пътя, който свързва двете села, земеделските земи от дълго време са със заменен статут, овощните градини са единствено спомен и новите постройки „ никнат като гъби ”. 



Участъкът към този момент съвсем няма празен имот или подобен с табела „ продава се ”. Новите постройки стартират още табелата за завършек на село Първенец и се простират и от двете страни на пътя, до по-високите части  на юг и на север до пътя, който свързва зеленчуковата борса и Марково.



В свободните площи към Белащица пък се строят извънредно доста комплекси. Само през последните месеци е стартирало построяването на шест такива, като единият от тях включва 80 къщи.  Поради тази причина няма за какво да се учудваме, че по последни данни община „ Родопи ” е на второ място в България, след София по издадени брой разрешителни за градеж. Близкото разстояние на селата  и към момента свободните терени притеглят доста хора да изберат “селския ” метод на живот. Предимствата са доста, като едно от тях е съществуването на паркоместа – проблем, който от ден на ден се задълбочава в Пловдив. Понякога обикалянето в търсена на свободно място към някой блок може да трае толкоз дълго, колкото и пътуването до някое от прилежащите села.

Поради тази или други аргументи, единствено от началото на 2019 до юли 2022 година за издадени 671 строителни позволения на територията на Марково. Впечатляваща цифра единствено за три години.

През последната година пък в Марково са издадени 268 позволения, като данните са от 1 януари до 30 ноември.

За съпоставения през същия този интервал строителните позволения за Белащица са 157,  Браниполе – 98,  Брестник – 95 и Първенец – 50. Данните демонстрират, че Марково води класацията и то с двойно по-голям брой градежи, даже и от прилежащото село Белащица, което също има огромен строителен взрив.



Освен жилищни здания в селото се строят и доста складови бази. Десетки компании избират да изградят обектите си в региона, като единствено в Марково има регистрирани 320 компании. Определено те са привлечени и от по-ниските налози спрямо Пловдив.

Големият интерес подвига неведнъж и цените на парцелите. Парцелите със заменен статут варират сред 40 до 140 евро на кв.м, а земеделските земи сред 4-50 евро на кв. м.

Рязкото нарастване на броят поданици основава и редица  проблеми, като един о тях е лисата на задоволително места в учебните заведения и детските градини. В Марково има 750 младежи до 18 години. В началното учебно заведение „ Св.св. Кирил и Методий ” учат 196 ученика, като тази година за пръв път има два първи класа, всички останали класове са единствено по един.

Ситуацията въобще не е била такава преди към 6 години, когато учебното заведение е било пред затваряне, защото учениците са били под санитарния най-малко. Наплив има и за детската градина и яслата в селото. Преди началото на новата образователна година,  16 деца са останали отвън яслената група, детската градина е съумяла да побере всички искащи, само че дали това ще се случи и идната година не е ясно.

„ Тъй като популацията пораства неимоверно и всеки ден стартират нови градежи, това усилва и броят на децата, както за учебното заведение, по този начин и за детската градина. Ние би трябвало да отговорим на напора. Именно поради това сега тече процедура и напълно скоро ще стартираме градежа на независимо помещение за детска ясла, която ще е за още една група. Имаме план и за ново крило на детска градина, което ще включва още четири нови групи и физкултурен салон. Надяваме се да получим финансиране от МОН за този план ”, разяснява пред TrafficNews.bg кметицата на Марково Десислава Терзиева.

Сградата на учебното заведение е санирана през последната година, а Младежкия клуб в селото е напълно ремонтиран.



Инфраструктурата и водоснабдяването също са проблеми, на които би трябвало да се обърне вниманието поради значителното повишаване на броя на новите поданици. През миналата година от община „ Родопи ” са закупили терен, който е очакван за нов сондаж, с цел да може да се подсигури задоволително водоснабдяване на селото.

Както в доста региони на Пловдив, по този начин и в Марково пътищата са строени обратно във времето и не могат да поемат огромният брой поданици и коли. Сформират се и нови региони, за който даже няма построен път.

Интересен е образецът с улица „ Източна ” или т.нар Околовръстно на Марково. Проектът за улицата е от 20 години, само че започва едвам през 2022.  Участъкът е с дължина от 1,2 км и до неотдавна е бил чакълиран, а част от секторите му – непроходими. Трасето стартира още от началото на обитаемото място и основния път за Пловдив, минава през цялото село и се влива в артерията към хижа „ Здравец ”.  Казваме т.нар Околовръстно, защото това е била изначално концепцията на плана. Само че, до момента в който той се реализира, селото толкоз се е трансформирало, че видяно от птичи взор, пътят по-скоро разполовява селото, в сравнение с да се намира в периферията му. Наред с асфалтирането е довършена и канализацията в секторът, изработен е нов тръбопровод и осветяване по цялата му дължина.



„ Това е един извънредно значим план за селото, защото по този метод ще отбием придвижването от централния път. Трафикът там е извънредно претрупан, a има детска градина и учебно заведение. Новият път би трябвало да бъде подготвен до края на годината, а по-късно плануваме да ограничим придвижването на тежкотоварни коли през центъра на селото ”, разяснява още Терзиева.

Местните управляващи се борят и с различен проблем – нерегламентираните сметища.  Организират се редица акции за разчистване, а за залавяне на нарушителите се разчита и на подаване на сигнали от жители. Вече са сложени и охранителни камери на най-проблемните сектори, а единствено за година са санкционирани към 20 извършители. За сравнение  - за такова нарушаване в Пловдив пред 2022 година глобените са 26.



Голяма роля за организирането на тези акции играе съдружие „ Моето село Марково ”, то е учредено преди година, а в акциите, който се провеждат се включват както локални, по този начин и хора от Пловдив.

„ Самите хора следят, наблюдават за извършители, снимат им регистрационните номера. А ние откриваме нарушителя и го глобяваме. Сигналите неведнъж се усилиха и в един миг понижиха и нарушителите, тъй като се взимат ограничения и хората виждат резултата ”, съобщи кметицата на селото.

Освен почистващите акции от сдружението са възстановили и параклиса „ Свети Тодор ” на локалните гробища, грижат се за Манчова поляна, а неотдавна сложиха и голям трикольор на връх Калоян.



Един от проблемите на селото, който към момента не е решен е този с публичния превоз.  Водят се договаряния да се удължи една от пловдивските градски линии, само че към момента няма напредък в тази тенденция. По-редовна линия, която да минава през по-голяма част от града, би облекчила и трафика на Околовръстното и този към входовете на Пловдив.

По-голямата част от Марково към момента е и без канализация. Правят се и стъпки в тази тенденция, като са отпуснати средства от Министерство на регионалното развитие за основен колектор 1 и 2 и предстоят процедури това да стане факт, направен е план и за канализация на вилната зона.

Друг значим план за Марково, който е заложен в проектобюджета на селото за идната година е създаване на кръгово кръстовище на входа на селото от Пловдив. Участъкът е извънредно претрупан и такава инфраструктурна смяна ще облекчи извънредно доста придвижването.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР