Маркиран в България лешояд стана заложник на армията в Йемен.

...
Маркиран в България лешояд стана заложник на армията в Йемен.
Коментари Харесай

Наш лешояд задържан за шпионаж в Йемен

Маркиран в България лешояд стана пленник на армията в Йемен . Историята стартира през есента на 2018 година, когато лешоядът потегля на обичайна си есенна миграция.
Прелитайки през Йемен , където се води война, обаче, е уловен от локални хора. След като управляващите схващат, че има и предавател, белоглавият лешояд, който е предпазен тип, е взет в плен.

След дълги дипломатически договаряния в последна сметка е освободен.

Лешоядът , упрекнат в шпионаж от армията в Йемен , най-вероятно е излюпен някъде в Хърватия , споделя Ивелин Иванов , отговорник за програмата за възобновяване на лешоядите в България. Дивата птица е маркирана в нашата страна, където и е комплициран и предавател. Миналата есен, неподозираща какво ѝ следва, тя се насочва на своята годишна есенна миграция.

„ Нашият воин е стигнал до Саудитска Арабия , откъдето получаваме последните сигнали за него, след което сигналите изчезват. Навлизайки в Йемен, ние губим сигнал с него, тъй като се оказа, че там съзнателно няма роуминг. Така два-три месеца нямахме връзка с него. Преди дни получихме известие на пощата със фотоси на птицата ни. Тя е със характерни крилни марки, откъдето разбрахме, че е тя ”, описа Иванов.  
For the last 24 hours we have received hundreds messages and e-mails from Yemenis, who are very concerned about the...
Публикувахте от в  Снимките са изпратени от локални поданици на Йемен , които решили, че щом някой си е направил труда да маркира птица и да остави контактите си на нея, ще бъде подготвен да заплати и съответния откуп, с цел да може тя да бъде пусната на независимост. Откуп не е заплатен, само че откакто се разпознава индивидът, който го е завладял, перипетиите за лешояда не престават:
„ Армията конфискува птицата в съмнение, че лешоядът е разузнавач, защото си мислят, че предавателят е шпионско устройство. След изпратено от нас писмо, получихме подпомагане от посолството на Йемен в България . Те съумяват да убедят главнокомандващия на армията, където е била птицата, и той се съгласява първоначално да върне предавателя, а по-късно и птицата ", сподели още Ивелин Иванов.   
Stand by....... Vultures are connecting people across continents and caring for endangered species MAKES THE WORLD A BETTER PLACE! #VultureBackToLIFE www.oneworldactorsanimalrescues.org
Публикувахте от в  И по този начин набеденият за разузнавач лешояд към този момент е в зоопарка в Йемен , откъдето следва още веднъж да бъде пуснат на независимост .

Какво ще се случи с нея по-късно, няма по какъв начин да разберем, тъй като предавателят ѝ към този момент е върнат в България.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР