Маркет линкс отчете за първи път по-голяма степен на недоверие

...
Маркет линкс отчете за първи път по-голяма степен на недоверие
Коментари Харесай

Маркет линкс: За първи път Румен Радев завършва годината с отрицателен рейтинг

" Маркет линкс " регистрира за първи път по-голяма степен на съмнение в президента Румен Радев, в сравнение с позитивни оценки за работата му.

Резултатите са доста близки - 40% го поддържат, до момента в който 41% споделят, че нямат доверие на президента.

Колкото и дребна да е разликата обаче, наклонността към разколебаване на поддръжката в него през 2022 година е отчетлива. Доскоро той беше единственият инстититуционален началник с позитивен баланс на доверие/недоверие.

" Президентът се радваше на доверие до 55% даже 57-58%, което са постоянно следени стойности, до момента в който в този момент явно той също понася вреди от политическата рецесия ", сподели Добромир Живков от " Маркет линкс " пред bTV.

51% от запитаните са показали, че всички партии - в това число и президентът - ще носят отговорността, в случай че 48 Народно заседание не успее да образува постоянен кабинет.

14% са склонни да упрекват ГЕРБ за тази обстановка, а 6 на 100 - Политическа партия.

" Виждаме опити и сериозен ангажимент в търсенето на кабинет. От друга страна, постоянно когато се стигне до концепция за решение, още веднъж се възпроизвежда напрежението, на което сме очевидци през тази година ", сподели още той.

За разлика от упоритото налагане на хартиената бюлетина от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - болшинството от българските жители с 57% поддържат машинното гласоподаване и считат, че то е значимо, с цел да има почтени избори. Само 25 на 100 са на противоположното мнение.

" Обществото е с доста премерена и рационална позиция за гласуването. Ясно е, че този развой у нас е бил тежко подкупен в по-общия смисъл. Важно е, че обществото разбра, че гласуването с машини докара до понижаване на този корпоративен, платен или повлиян избор, който води до по-ниско качество на изборния развой като цяло. Доказано е с проучвания, че машините не въздействат отрицателно на изборната интензивност. Тя ще продължи да пада и това още веднъж ще потвърди тезата, че машините не въздействат, а въздейства общата оценка за политическата класа ", сподели Живков.

Цялостното отношение на жителите към политическите вероятности е мощно отрицателно - до 85% от хората считат, че България се развива в неправилна посока.

Живков уточни, че такива стойности не са регистрирани при други интервали на вътрешнополитическа рецесия като 2013 и 2020 година

Изследването е извършено сред 10 и 20 декември 2022 година измежду 1022 души над 18 година в страната по методите на директно, персонално изявление и онлайн анкета. Финансирано е взаимно от bTV и " Маркет линкс ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР