Марк Зукърбърг загуби 29 млрд. долара в четвъртък, след като

...
Марк Зукърбърг загуби 29 млрд. долара в четвъртък, след като
Коментари Харесай

Вчера Зукърбърг загуби $ 29 млрд., днес Безос е напът да спечели $ 20 млрд.

Марк Зукърбърг загуби 29 милиарда $ в четвъртък, откакто акциите на Meta Platforms Inc. означиха рекорден спад в границите на една сесия, до момента в който различен от известните милиардери - Джеф Безос е на път да усили благосъстоянието си с 20 милиарда $ след растеж на акциите на Amazon.

Акциите на компанията-майка на Фейсбук - Meta Platforms се обезцениха с цели 26% през вчерашната търговия на Уолстрийт, заличавайки 232 милиарда $ от пазарната си стойност в едно от най-големите сривания на пазарната стойност на американска компания.

Спадът беше предизвикан от показаните в сряда вечерта по-слаби финансови резултати за последното тримесечие на Meta, като максимален потрес за вложителите представляваше първото понижаване на дневния брой дейни консуматори на Фейсбук от съществуването на обществената интернет медия.

Според списанието " Фобрс " (Forbes) това понижи чистата стойност на активите на създателя и основен изпълнителен шеф на обществената медия - Зукърбърг до 85 милиарда $. Трябва да се има поради, че Зукърбърг има към 12,8% от софтуерния колос, прочут преди като Фейсбук.

Еднодневният спад на благосъстоянието на Зукърбърг е измежду най-големия до момента и идва след загубата на 35 милиарда $ в границите на една сесия на търговия на шефа на Tesla Илон Мъск през ноември. Тогава Илон Мъск, който към тои миг е най-богатият човек в света, интервюира последователите си в Twitter дали би трябвало да продаде 10% от каузи си в производителя на електрически коли. Акциите на Tesla към момента не са се възстановили от произтекли по-късно разпродажби.

След претърпяната снощна загуба от 29 милиарда $ Марк Зукърбърг към този момент е на дванадесетото място в листата с милиардери в действително време на " Форбс ", изоставайки под индийските бизнес магнати Мукеш Амбани и Гаутам Адани.

В същото време различен от водещите милиардери - Джеф Безос се обрисува да забогатее с още към 20 милиарда $ след старта на днешната търговия на Уолстийт вследствие на показаните късно нощес мощни финансови резултати на Amazon, които предизвикаха растеж на акциите на компанията с близо 15% на американската извънборсова търговия.

Джеф Безос, който е създател и ръководител на водещата платфотма за електронна търговия на дребно Amazon, има към 9,9% от компанията, съгласно данните на Refinitiv.

Той е и третият най-богат човек в света, съгласно списание " Форбс ".

Печалбата на Amazon през празничното последно за 2021 година тримесечие набъбна впечатляващо с помощта на вложенията й в компанията за електрически транспортни средства Rivian, като в това време софтуерният колос съобщи, че ще увеличи годишните цени на абонаментите на своята Prime услуга в Съединените щати.

Това предизвика растеж на акциите на Amazon на извънборсовата търговия на Уолстрийт късно нощес с близо 15%, която допуска, че при старта на американския фондов пазар през днешния ден следобяд акциите на компанията могат да отбележат най-силен ценови растеж в границите на една сесия от далечния октомври 2009 година насам.

Ако това повишаване на акциите се удостовери, Джеф Безос ще усили своето положение с към 20 милиарда $. Според " Форбс " чистите активи на Безос набъбнаха с 57% до 177 милиарда $ през 2021 година по отношение на година по-рано, значително заради взрива на електронната търговия на дребно на платформите на Amazon по време на пандемията, когато хората бяха мощно подвластни от онлайн извършването на покупки.

Разбира се, че търговията с софтуерни акции остава много волатилна и нестабилна, защото вложителите са обезпокоени от високата инфлация и предстоящото повишаване на лихвените проценти. Цените на акциите на Meta въпреки всичко биха могли да се възстановят рано или късно, като вчерашната голяма загуба от 29 милиарда $ на Зукърбърг към този момент остава единствено на хартия.

Източник БНР
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР