Мария и философският камък Ученички от Руската са №1 по

...
Мария и философският камък Ученички от Руската са №1 по
Коментари Харесай

Димана и Виктор са шампиони от първолаци

Мария и философският камък Ученички от Руската са №1 по италиански Успелите деца на Пловдив

Златните медали на двете пловдивски деца от Международната олимпиада по математика в Тайланд може да са изненадали мнозина, само че за следящите техните кариери са законосъобразен триумф. Петокласничката от Математическата гимназия Димана Праматарова и четвъртокласникът от учебно заведение „ Дружба “ Виктор Точев от години са измежду първенците по олимпиади и състезания от най-ранна възраст.

„ Димана е в Топ 3 на математиците у нас още от първи клас. По дилемите я възпламени нейната учителка в ОУ „ Райна Княгиня “ Божанка Панайотова – неповторима жена “, споделя нейната майка Божана Митрева. Още при първите си прояви момичето печели 4-то място в европейското Кенгуру – съревнование, което се организира в цяла Европа в един и същи ден и час.

След това тя минава сериозна подготовка по спортна математика в академия „ 21 век “ – една от най-авторитетните школи у нас. През 2018 година Димана Праматарова печели първо място на австралийското Кенгуру – шампионат с присъединяване на 30 хиляди деца от целия свят.

Участниците в конкуренцията би трябвало да решат за един час 30 задания на британски. Пловдивското дарование се показва чудесно и на националните математическо и финансово надпревари, като на второто реализира оптимален брой точки.

Четвъртокласникът Виктор Точев пък за повторно покорява Тайланд – предходната година той завоюва сребърен орден на IJMO - Турнирът на първенците в Банкок. Неговият гений е открит още в детската градина, когато той печели съревнование сред 800 деца и получава стипендия за учебно заведение „ Дружба “. Още от първолак той потегля по олимпиади, където постоянно е първи или втори, спомня си неговата майка Иглика Точева.

Виктор има златни медали и от финала на шампионатите „ Математика без граници “ и „ Иван Салабашев “. Догодина Виктор ще се причисли към Димана, с която са положителни другари, в Математическата гимназия в Пловдив, откакто на пролетните математически съревнование взе 25,5 от 26 вероятни точки. Димана пък с естествена лекост реализира цялостните 26-те точки.

„ Децата ни умеят да вземат решение задания за по-големи. Те са по-напред с година-две от своите връстници. Освен това печелят олимпиади в конкуренция с деца от целия свят “, акцентира Божана Митрева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР