Мария Альохина от световноизвестната арт група Pussy Riot e в

...
Мария Альохина от световноизвестната арт група Pussy Riot e в
Коментари Харесай

Маша от Pussy Riot разказа как е избягала от Русия |

Мария Альохина от световноизвестната арт група Pussy Riot e в Литва, където е избягала под прикритие след началото на войната в Украйна, описа тя в изявление за " Ню Йорк таймс ".

През април, откакто тя не се яви на правосъдно дело, а към този момент бе в листата на нарушителите под наблюдаване с присъда за подстрекателство към присъединяване в неразрешени акции. По това време тя е била избягала зад граница.

Мария В. Альохина за пръв път попада в полезрението на съветските управляващи - и на света - когато нейната пънк група и пърформанс арт група Pussy Riot провежда митинг против президента Владимир Путин в московския храм " Христос Спасител ". За този акт на протест през 2012 година тя е наказана на две години затвор за " безчинство ". Остава твърдо решена да се бори против системата на репресии на Путин, даже откакто от предишното лято насам е вкарвана в пандиза още шест пъти, всякога за по 15 дни, постоянно по скалъпени обвинявания, целящи да подтиснат политическата ѝ интензивност, напомня изданието.



Мария Альохина, Мадрид - 2019 година Снимка: Getty Images

През април, когато Путин се пробва да потуши всякаква рецензия против войната му в Украйна, управляващите афишират, че ефикасният ѝ домакински арест ще бъде сменен с 21 дни в наказателна колония. Тя взема решение, че е време да напусне Русия - най-малко краткотрайно - и се преоблича като пощальон на храна, с цел да избегне московската полиция, която следи жилището на другар ѝ, в който е отседнала. Оставя мобилния си телефон като стръв и с цел да не бъде проследена.

Приятел я откарал до границата с Беларус и й лишило седмица да премине в Литва. В едно студио във Вилнюс, литовската столица, тя се съгласява на изявление, с цел да опише мъчителното бягство на дисидента от Путинова Русия.

" Бях щастлива, че съумях, тъй като това беше непредсказуемo и голямo " прощаване с руските управляващи, споделя Альохина. " Все още не разбирам изцяло какво съм направила ", признава тя.

33-годишната Мария Альохина е прекарала целия си зрял живот в битка за това страната й да съблюдава личната си конституция и най-основните човешки права, като свободата на изложение. След като е освободена предварително от пандиза през декември 2013 година, тя и различен член на Pussy Riot основават Mediazona - самостоятелна новинарска медия, отдадена на закононарушенията и наказванията в Русия.

Тя също по този начин написа записки, " Дни на протест ", и пътува по света, представяйки шоу, основано на книгата. Въпреки че мечтата й е да направи турне с нея в Русия, единствено три места се съгласяват да одобряват шоуто и всички се сблъскват с последствия.

Альохина е решена да остане в Русия макар постоянното наблюдаване и напън от страна на управляващите. Но в този момент тя се причисли към десетките хиляди руснаци, които избягаха след нахлуването в Украйна.

Альохина, която приятелите ѝ назовават Маша, е изгризала ноктите си до дъно и съвсем без спиране пуши бездимни цигари или " Марлборо лайтс ". Пътуваше с черни, трисантиметрови ботуши без връзки - намек за многото й престои в пандиза, където връзките на обувките се конфискуват, разказва я репортерът на " Ню Йорк таймс ".

В пандиза тя и други затворници вместо това промушвали влажни кърпички през дупките на обувките си, с цел да ги задържат на краката си. Символично тя и другите членове на Pussy Riot ще носят тези обувки по време на турнето си, което стартира на 12 май в Берлин, с цел да съберат пари за Украйна.

Точно 10 години след митинга в катедралата Путин произнесе тирада, в която назова Украйна страна, " основана от Русия ", с което сложи основите на своята инвазия. Альохина слушала речта по радиото от килията на пандиза. Според нея нашествието е трансформирала всичко освен за нея, само че и за страната й.

" Не мисля, че Русия има право да съществува повече ", споделя тя. " Дори преди този момент имаше въпроси за това по какъв начин е обединена, с какви полезности е обединена и накъде отива. Но в този момент не мисля, че този въпрос още стои. "

По време на изявлението с Мария са още членове на групата - към този момент общо 12. Някои от тях също са напуснали Русия, вкл. гаджето й Луси Щайн. тя също е избягала, майскирайки се на снабдител на храна.

Когато идва на границата на Беларус с Литва, Альохина към този момент има литовска виза, която се пробва да употребява с съветската си персонална карта, защото Русия е конфискувала паспорта й. 

При първия си опит да премине границата е арестувана от беларуските граничари в продължение на шест часа, след което е върната назад. При втория опит дежурният офицер просто я отпраща с съмнение. Но при третия опит тя съумява да премине. Альохина има съдружници отвън страната, които се пробват да й намерят път към свободата. Един от тях е исландският актьор Рагнар Кяртансон - другар, който убеждава една европейска страна да издаде на Альохина документ за пътешестване, който всъщност й дава същия статут като на жител на Европейския съюз. Представителите на страната искат да не се оповестява името й, показва NYT. Документът е импортиран контрабандно в Беларус. Докато била там, тя избягвала хотелите и местата, където би трябвало да покаже документ за идентичност.

В последна сметка Альохина се качва на рейс за Литва с документа в ръка. Тя се смее, когато описваше какъв брой по-добре са се отнасяли с нея граничните чиновници, когато са я считали за " европейка ", а не за рускиня.

" Миналата седмица се случиха доста магии ", споделя тя. " Звучи като в шпионски разказ. "

Фактът, че е съумяла да се измъкне от Русия и Беларус, е резултат, съгласно нея, на безредните съветски управляващи.

" Оттук наподобява (Русия - б.р.) като огромен дявол, само че е доста дезорганизирано, в случай че се огледа от вътрешната страна ", сподели тя. " Дясната ръка не знае какво прави лявата. "

Альохина се надява да може да се завърне в Русия. Но няма концепция по какъв начин би могло да се случи това.

Във Вилнюс всеки ден посрещала нови и нови членове на Pussy Riot.

Междувременно отпътувала за Исландия дружно с други членове на групата, с цел да посети Кяртансон, който им урежда подготовки в постройката, в която в миналото се е помещавал Върховният съд на страната. Помолила господин Кяртансон и певицата Бьорк, която му е родственик, да свирят на събития, проведени от проукраински деятели, когато Pussy Riot изнасят концерти в Исландия. Отговорът бил " Да! ".

" Ако сърцето ти е свободно ", споделя тя в този момент, " няма значение къде се намираш. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР