Марио Граченов е кандидатът за кмет на община Банско, издигнат

...
Марио Граченов е кандидатът за кмет на община Банско, издигнат
Коментари Харесай

Носителите на промяната в Банско! Марио Граченов: Познаваме проблемите на града, знаем как да ги решим и сме щастливи, че хората ни приемат като „глътка свеж въздух“ и хора, на които се доверяват

Марио Граченов е претендентът за кмет на община Банско, повдигнат от коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “. Той е на 32 години, роден е в Банско и е приключил Американския университет в България.

Г-н Граченов, изненадваща е вашата кандидатура, поради възрастта Ви и конкурентните имена в конкуренцията. Как толкоз младеж се ангажира с политиката и с какво се отличавате от останалите кандидати за кметския стол ?

Марио Граченов: Винаги съм казвал, че в политиката няма млади и остарели, има такива, които желаят да трансформират нещата, има такива, които кипят от сила и са самодейни, има искащи и неискащи, има можещи и неможещи. Аз не бих се съгласил с Вас, че кандидатурата ми е изненадваща. Нима има нещо по-логично от това един водач на локална или регионална конструкция да поведе екипа си в най-тежките моменти и в най-големите борби? Всички знаем, че локалните избори са най-важните и са тези, които засягат нашите съграждани непосредствено. Местните управници и хората в общинските администрации и препоръки са директно ангажирани с привличането на нови вложения, с правенето на документите за жителите, с асфалтирането на улиците и с ежедневните проблеми.

Конкурентите ми са хора с дълготраен стаж в локалната власт, само че за последните 2 години аз натрупах ужасно доста опит както в регионалната политика, по този начин и в националната. Аз съм един от тези, които последните две години не стопира да тичат и обикалят всички обитаеми места от нашата област, търсейки и борейки се за смяна на порочния модел на ръководство през последните близо 15 години.

Както сама казахте, аз съм младеж, само че бих споделил с голямо предпочитание и опит в ръководенето на екипи и структури . Тези ми качества, в композиция с невероятния екип, който имам, ми дават цялостното съображение да мисля, че съм извънредно квалифициран да управлявам Община Банско, както и да послужвам на жителите й.

Като човек, почнал своя живот в дребния град, траял образованието си в регионалния център и живял отвън рамките на страната, каква е визията Ви за действителните проблеми на Банско и имате ли визия за решаването им?

Обграден съм с хора и екип, пред който няма проблеми, на които да не се откри решение. Имахме първична концепция какви са проблемите на Община Банско. По време на срещите ни с хората, разбрахме, че проблемите са в пъти повече. Ние не се тормозим от това, а тъкмо противоположното. Изключително сме щастливи, че хората ни одобряват като „ глътка пресен въздух “ и хора, на които се доверяват и споделят.

За някои от главните проблеми даже ме е позор да говоря- обикновено ли е в 21-ви век някои хора да не пият чиста вода? Ами казусът с превоза и образованието? В Добринище няма автогара, в Банско постройката е благосъстоятелност на частник и всеки миг може да бъде взета. Аз и екипът ми имаме предпочитание да оборудваме Община Банско с най-малко 1 ново електрическо бусче , което да обикаля дребните села и да стига до Разлог през работната седмица, с цел да може нашите съграждани свободно да посещават институции, които са основани там, а уикендите да прави транспорти до Бъндеришка поляна и х. Гоце Делчев. Образованието? – банскалии знаят какъв брой от нашите деца отидоха да учат в прилежаща община още след 4-ти клас . Това е безспорен казус и демонстрира липсва на вярно ръководство. Усеща се и голяма липса на външни вложители в Банско последните години. Както съм казвал и преди- ние би трябвало да бъдем самодейни и сами да отидем да търсим вложителите, с цел да им вдъхнем доверие и да покажем, че сме с отворени ръце, подготвени да оказваме помощ и работим дружно с тях.

Тук желая да споделя и други две наши хрумвания, които обсъждахме с нашите съграждани още по време на предизборните ни срещи за парламентарните избори – наложително е построяването на ритуален дом, разширението на гробищния парк, както и поддържането му.

Основен приоритет при нас е дигитализацията и понижаване на бюрокрацията. Ще създадем онлайн платформа към уеб страницата на Община Банско, където всеки жител, входирал документи, ще може да следи в действително време при кой от чиновниците на общинска администрация се намират те и кой е виновен за възможното им закъснение. На всеки 6 месеца ще се прави разбор за активността на общинската администрация и ще бъдат взимани съответните ограничения за насърчаване или наказване на даден чиновник.

С претендентите ни за общински съветници, както и с претендента ни за кмет на Добринище Иван Сакарев сме подготвени да работим за решаването на тези, само че и на доста други проблеми. От вас зависи!

Вие заложихте на положителна предизборна акция. Обиколихте доста обитаеми места в общината и се срещнахте с доста хора. Кои срещи ще бъдат запомнени от Вас най-дълго?


Негативна акция се води тогава, когато няма какво да предложиш на хората. Най-лесната за водене, само че и най-нежелана от хората е тъкмо черната акция. На хората им писна, те сами знаят какво е направено и какво не е, помнят какво им е дадено, само че неизпълнено. Ние застанахме пред нашите гласоподаватели с лицата си и новия модел на ръководство на Община Банско – модел без закани и боязън, модел на новите и можещи лица, а не на „ нашите хора “.

Най-запомнящата се среща несъмнено беше още в първия ден от предизборната акция – 29. 09. Видях се с мой другар от детските години, който ме попита дали знам с какво се понечвам и какъв брой отрицателни неща ще схвана за себе си, по какъв начин всичко било решено и нямало смисъл да се впускам в тази конкуренция.

Прекъснах го, обяснявайки му по какъв начин ние като някогашни спортисти би трябвало да знаем, че решени мачове няма или най-малко ние не участваме в такива. Чух доста неща за себе си- имал съм ангажименти с други обединения и партии да бъда заместник-кмет и какво ли още не. Искам да уверя всичките ми съграждани, че нито аз, нито който и да било член на моето семейство взе участие в такива ангажименти.

Аз и моят екип излизаме за цялостна победа на тези избори . Тук мачът е по-различен, тъй като крайният резултат ще се дефинира освен от играчите на терена, а най-много от публиката. Затова и приканвам всичките ми съграждани да излязат и да гласоподават на 29. 10. Не забравяйте, че банскалии постоянно сме били твърди хора, със лично мнение. Време е и в този момент да го покажем. В тъмната стаичка сте сами, гласувайте по съвест!

Намираме Ви в компнията на млада дама, която е и лидер на листата на обединението. Какво ви накара да отстъпите лидерското място и може би тук е момента да попитаме госпожа Витанова какво Ви накара да се включите в тази конкуренция?


Марио Граченов : Това, което ме накара да отстъпя първото място в листата е моето мото и виждане за водачите. Лидерите би трябвало да демонстрират с персонален образец, че са подготвени да влязат във всевъзможни борби и аз го направих като влязох в кметската конкуренция, само че има и моменти, в които водачите би трябвало да влязат последни. Аз гласоподавам цялостното си доверие на Деси, тя е може би най-подготвеният из сред всички претенденти, а на нас ни трябват хора, които да управляват и екипа ни от общински съветници в новия Оценка за съвместимост. Тя е тъкмо подобен човек и изцяло заслужава да бъде лидер на нашата листа.

Десислава Витанова : Реших да вляза в политиката, тъй като считам, че има доста неща в страната, които би трябвало да се трансформират. Но всяко огромно нещо е низ от доста по дребни неща. Смятам, че смяната би трябвало да тръгне изпод нагоре. Но тогава, когато не си част от политическия живот, гласът ти мъчно може да бъде чут. Вярвам, че хората, които одобряват виновната задача да съставляват жителите в общински съвет, общинска или държавна администрация би трябвало да имат ясната визия, че тези постове са напълно в интерес на обществото. През годините беше построена недобра процедура за персонално облагодетелстване, която би трябвало да бъде изкоренена. Трябва да работим за това да променим настройката на хората и да върнем вярата в институциите. Това е и моята задача като претендент за общински консултант.

Предизборна обява. Купуването и продаването на гласове е закононарушение.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР