Марио Драги, бившият председател на Европейската централна банка, хвален за

...
Марио Драги, бившият председател на Европейската централна банка, хвален за
Коментари Харесай

Марио Драги се съгласи да сформира ново правителство на Италия

Марио Драги, някогашният ръководител на Европейската централна банка, хвален за спасяването на еврото, е за съставяне на новото държавно управление, което ще се опита да извади страната от здравната и икономическа рецесия в резултат на пандемията от ковид, оповестява сътрудник на " Ню Йорк таймс " в Рим.
 Провал на договарянията за коалиция в Италия
Провал на договарянията за коалиция в Италия

Сега е ред на президента да образува технократско държавно управление

" За превъзмогване на пандемията, за довеждане докрай на акцията по имунизация, да се отговори на ежедневните проблеми на жителите, рестартиране на страната - това са провокациите пред нас ", разяснява Драги след среща с президента Серджо Матарела, която продължи повече от час в Палацо Куиринале.

Драги добави, че Италия е изправена пред " сложен миг " и той е приел молбата на Матарела да се опита да образува държавно управление, тъй като изключителното състояние изисква да се отговори на сериозното състояние.
 Италия с максимален срив на стопанската система от Втората международна война
Италия с максимален срив на стопанската система от Втората международна война

Икономиката на Италия се сви с 8,9% през предходната година

Драги заменя Джузепе Конте, който подаде оставка предишния месец в опит да сформира нов кабинет, откакто изгуби болшинството си в Сената.

Във вторник Матарела извика Драги и прикани всички политически сили в Народното събрание да поддържат ново държавно управление в този исторически миг. Той акцентира, че с мандата на Конте е свършено и нови играчи са подготвени да поемат ръководството на страната.
 Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка
Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка

Решението бе предстоящо

Драги неотложно ще стартира съвещания с партийните водачи през идващите дни за образуване на ново италианско държавно управление. Той изрази оптимизъм, че ще отговорят на настояването на президента.

Драги не е политически дилетант. Той е служил и в други държавни управления на Италия. Има съществено въздействие на европейско и италианско равнище. От години името му се спряга като евентуален претендент да размени Матарела през 2022 година

Десни и леви партийни водачи бързо показаха поддръжката си за Драги , откакто стана ясно, че президентът ще изиска от някогашния водач на Европейската централна банка да образува кабинет.

Ако Драги успее да събере необятна парламентарна поддръжка, той може да ръководи до идващите парламентарни избори през 2023 година

Ако не получи задоволително политическа поддръжка, Матарела може да изиска от него да ръководи краткотрайно държавно управление преди организирането на предварителни избори . Но през вчерашния ден вечерта президентът бе безапелационен, че не желае нови избори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР