Марианската падина засега е най-дълбоката известна океанска падина, както и

...
Марианската падина засега е най-дълбоката известна океанска падина, както и
Коментари Харесай

Откриха неизвестен вид в Марианската падина

Марианската котловина към този момент е най-дълбоката известна океанска котловина, както и най-дълбокото място в земната кора - съвсем 11 километра. Мрачните ѝ дълбини от години провокират научния и любителски интерес.

Преди дни откривателите се натъкнаха на неописани типове по време на експедиция в Марианската котловина в Тихия океан. На фрагментите, снимани със специфични апарати, се вижда незнайна риба на рекордна дълбочина.

На 8145 метра – с 500 метра повече от предходния връх, американските учени са разкрили риба. Тя не може да се асоциира с никоя друга, позната досега. Морското творение наподобява много необичайно и досега не бе известно на научния свят. Освен тази риба са снимани и други неописани типове, само че на по-плитка дълбочина.

Целта на извършената експедиция била да се изучат стените на подводен каньон. Мисията е траяла общо 30 дни. Екипът се е придвижвал с кораба Фолклор, а проучвателната активност е финансирана от океанския институт Шмит.

Екипът от учени е употребявал безпилотни подводни апарати, пускани на дълбочина сред 5000 и 10 600 метра. С тях е сниман видеоматериал с обща дълготрайност 100 часа. На записа ясно се вижда рибата рекордьор.

 Неизвестна риба

До момента първото място за най-дълбоко обитаваща риба държеше Японската котловина, също в Тихия океан. Там създанието се назовава Pseudoliparis amblystomopsi. То е намерено на 7700 метра дълбочина.

Една от хипотезите е, че новата риба е вариация на предходната. Външно наподобява извънредно нежна. Има бледа, розова багра. След себе си влачи транспарантна тъкан.

За да бъде открито сигурно дали рибата е нов тип или е резултат от разновидност, то сходен образец сигурно би трябвало да бъде уловен и изкаран на сушата. Това е много трудоемко и не се знае дали ще бъде подхванато.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР