Манила. Днес, събота, в 9:05 време в епицентъра (4:08 у

...
Манила. Днес, събота, в 9:05 време в епицентъра (4:08 у
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Не се очакват сериозни повреди след сутрешното земетресение край Филипините. Продължават вторични трусове.

Манила. Днес, събота, в 9:05 време в епицентъра (4:08 у нас) западно от филипинския остров Миндоро е записано земетресение с магнитуд 5.7 съгласно Европейския сеизмологичен център и Американски геоложки изследвания, 5.5 съгласно оценка във Филипините. Островът е със северно-централно разположение в архипелаг от 700 обитаеми острови (от над 1700!). Филипинският институт по вулканология и сеизмология афишира 13 вторични труса, станали на дълбочина до 40 км под земната повърхнина. Афтершокът с оптимален магнитуд 3.4 се случва три чáса след земетресението с магнитуд 5.7 (5.5). Засега задействаното пространство покрива регион с размери от 25 км в направление север-юг и към 35 км изток-запад. По предварителна оценка на експерти от института вреди не се чакат. И известия на жители за повреди не са получени. Според получената информация оптималната активност е от V степен в Рисал (38 хил ж./2015г.) и Сан Хосе (131 хил.ж./2015) – селища най-близо ситуирани до епицентъра локализиран югозападно от град Рисал. Отбелязано е влияние също от V степен и в Калапан - основен град на Източен Миндоро (около 134 хиляди ж./ 2015г.), ситуиран на стотина километра северно от епицентъра. Сътресение с активност от V степен се усеща всеобщо в здания, някои хора излизат навън, в пространства се следи доста разклащане на осветителни тела и други свободно висящи предмети, докосващи се съдове звънят, допустимо е пренасяне и катурване на леки и нестабилни предмети. От столицата Манила (на към 240 км северно от епицентъра) поданици свидетелстват за разтърсвания с активност от III и IV степен. Пак съгласно националния теоретичен център на Филипините в селища на Лузон, северно от епицентъра, интензивността е от III степен – Липа (332 хил.ж.; към 170 км), Батангас (около 330 хил.ж.; 150 км), и двете селища на остров Лузон, както и в Малай (около 53 хил.ж.; 115 км в югоизточна посока в провинция Аклан на островите Висайъс).
На 22 април 2019 земетресение с магнитуд 6.1 центрирано на към 300 км северно, в остров Лузон, аргументи гибелта на 18 души и нанесе пострадвания на други 256. Регистрирани бяха близо 1050 афтершока, от които 16 добре усетени.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР