Малцина учени, ако изобщо има такива, смятат, че Атлантида действително

...
Малцина учени, ако изобщо има такива, смятат, че Атлантида действително
Коментари Харесай

Съществувала ли е Атлантида?

Малцина учени, в случай че въобще има такива, считат, че Атлантида фактически е съществувала. Робърт Балард, океанограф, експерт по подводна археология и откривател на National Geographic, който открива останките на Титаник през 1985 година, отбелязва, че „ нито един Нобелов лауреат “ не е споделил, че написаното от Платон за Атлантида е правилно.

И въпреки всичко, споделя Балард, легендата за Атлантида е „ разумна “, защото в историята са се случвали опустошителни наводнения и вулканични изригвания, в това число едно събитие, което има някои прилики с историята за унищожаването на Атлантида.

Преди към 3600 години солидно вулканично изригване опустошава остров Санторини в Егейско море покрай Гърция. По това време на Санторини живеело мощно развитото общество на минойците. Но Минойската цивилизация изчезва ненадейно почти по същото време, когато се случва вулканичното изригване.

Но Балард не счита, че Санторини е Атлантида, тъй като времето, когато островът изригва не съответствува с времето, за което Платон споделя, че настава краят ѝ.

Ром има вяра, че Платон е основал историята за Атлантида, с цел да съобщи някои от своите метафизичен теории. „ Той се занимава с редица проблеми и тематики, които бележат цялата му работа “, споделя той. „ Неговите хрумвания за опълчването на божествената и човешката природа, за идеалните общества, за последователното корумпиране на обществото – всички тези въпроси за застъпени в множеството от неговите творби. Историята за Атлантида е по-различно средство да засегне тези тематики. “

Легендата за Атлантида е история за смирени, духовни хора, които живеели във високоразвита, утопична цивилизация. Но те станали алчни и дребнави, и разгневили боговете, “защото изгубили пътя и се обърнали към аморални занимания”, споделя Орсър.

Като наказване, боговете изпратили „ една ужасна нощ на огън и трусове “, след която Атлантида потънала в морето.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР