В края на месец февруари в египетския музей в Кайро

...
В края на месец февруари в египетския музей в Кайро
Коментари Харесай

16-метров папирус разкрива заклинания от Книга на мъртвите“

В края на месец февруари в египетския музей в Кайро беше показан пред аудитория и за посетителите на музея един от най-дългите папирусни свитъци, намирани до момента в историята на египтологията. Папирусът съдържа свещената книга на античните египтяни „ Книга на мъртвите “.

Папирусът е открит по време на археологически разкопки близо до модерно Кайро през май 2022 година по време на археологическа задача. Свитъкът е дълъг 16 метра и съдържа 113 глави от „ Книга на мъртвите “, съобщи Българска национална телевизия.

„ Книга на мъртвите “ е древноегипетски траурен текст, нормално написан върху папирус, служил за подкрепяне на погребвания по време на пътешествието му към Дуат (задгробния свят). Този религиозно-магически алманах, обясняващ вярванията на античните египтяни, е създаван и редактиран от доста жреци в течение на към 1000 години. В него има молебствия, песнопения и заклинания, свързани с погребалните традиции.

Според „ Книга на мъртвите “ индивидът съставлява сложно създание, състоящо се от доста тела или аспекти. Първоначалното древноегипетско название на текстовете, открито изписано върху външната страна на някои от свитъците, би могло да се преведе като „ Книга на идващите през деня “ или „ Книга на появяващите се в светлината “. То акцентира копнежа и вярата индивидът да се връща денем от където и да е отишъл след гибелта си, с цел да посещава по избор познатите му земни места. Името „ Книга на мъртвите “ е измислено от немския египтолог Карл Рихард Лепсиус, който разгласил елементи от текста през 1842 година

Папирусите са богато украсени и са принадлежали основно на жреци и служители. Най-хубавият оживял древен пример от „ Книгата на мъртвите “ е Папирусът на Ани (Ани е бил древноегипетски преписвач) от времето на 19-а династия. Бил е открит през 1888 година от сър Е. А. Уолис Бъдж и занесен в Британския музей, където се съхранява сега.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР