Мълния с дължина над 700 километра над три американски щата

...
Мълния с дължина над 700 километра над три американски щата
Коментари Харесай

Рекордно дълга мълния се простря над три американски щата

Мълния с дължина над 700 километра над три американски щата сложи нов международен връх за най-дълга гръмотевица, заяви Асошиейтед прес. Светкавицата е достигнала дължина от 768 километра над щатите Тексас, Луизиана и Мисисипи през април 2020 година, оповестиха от Световната метеорологична организация. Предишният връх бе подложен през 2018 година в Бразилия от гръмотевица с дължина 709 километра.

През 2020 година мълния над Уругвай и северната част на Аржентина се следи за 17,1 секунди, с което побеждава предходния връх от 16,7 секунди. Обичайно мълниите не се простират на повече от 16 километра и не са с дълготрайност повече от секунда, сподели Рандал Сървени от университета на Аризона, който управлява звеното за одобряване на върховете в международната организация.

„Рекордите на тези две мълнии са изцяло необикновени“, сподели той в имейл до организацията.

И двете били на няколко хиляди метра над Земята и никой не е бил изложен на заплаха, сподели още той.

Рекордите, които не са свързани с климатичните промени, били следени и доказани с помощта на нова сателитна проследяваща технология. Районите, където са регистрирани, са измежду местата по света, характеризиращи се с интензивни стихии, сподели Сървени.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР