Малкото коте у дома почти винаги е ураган от необуздана

...
Малкото коте у дома почти винаги е ураган от необуздана
Коментари Харесай

Активна или хиперактивна котка имате: кога да се тревожите?

Малкото коте вкъщи съвсем постоянно е вихър от необуздана сила. Почти няма място у дома, където дребните палавници не са се катерили.

Разбира се, животните имат друг характер. Зависи от породата и редица други фактори. Въпреки това, в множеството случаи котенцата се характеризират с нараснала двигателна интензивност заради обстоятелството, че мозъчната им активност е ориентирана към проучване на света към тях. Ето за какво те би трябвало да открият, ревизират и изследват всичко. На процедура е обикновено котката да е доста дейна през първите месеци от живота си и в това няма нищо притеснително.

С възрастта животното нормално става по-спокойно, въпреки и не постоянно.

Въпреки това, от време на време котето може да не страда от нараснала интензивност, а от котешка хиперактивност. Всъщност има разлика сред двете понятия. Хиперактивност е отклоняване от нормата (разстройство в поведението) и животно, страдащо от нея, се нуждае от ветеринарна помощ.

Признаци на хиперактивност при котката

Наличието на такова нарушаване се удостоверява от редица специфични проби, които ще би трябвало да бъдат направени в клиниката.

Хиперактивността на котката предизвиква стеснение както на притежателя, по този начин и на самото животно.

 Котка

Освен непрекъснатото интензивно придвижване на питомеца, има и други признаци на хиперактивност при котката. Здравето на котката се утежнява доста, има липса на централизация, загуба на вкус, котешка експанзия, постоянно мяукане, котката буди стопанина.

Котката на практика не спи, а в случай че го направи, тогава сънят продължава 20-30 минути, до момента в който крепко животно би трябвало да спи до 12 часа дневно.

Причини за хиперактивност при котките

Има няколко съществени аргументи за хиперактивност при котките:

1. Постоянният стрес е най-честата причина (шумни тласъци, физическо наказване и неучтивост от страна на човек, оставяне на котката сама за дълго време и т.н.).

2. Сериозна контузия на главата.

3. Липса на нужните витамини за вярното физическо и психическо развиване на животното.

4. Нарушение на ендокринната система, когато се усилва производството на хормони на щитовидната жлеза.

5. Редица други котешки болести.

 Активна котка

Ако се открие хиперактивност при котката, лекуването се предписва от ветеринарен доктор въз основа на самостоятелните характерности на котката. По принцип те са успокоителни.

Справяне с хиперактивността при котките

В случай че котето е просто прекомерно интензивно, тогава ще би трябвало да се примирите. С възрастта вашият любим най-вероятно ще стане по-малко гръмък и по-мързелив.

Въпреки това, в случай че непрекъснатите внезапни придвижвания на котката пречат на съня ви и като цяло просто се чувствате некомфортно вкъщи, можете да опитате да коригирате обстановката. За да извършите това, си коства да създадете спокойна атмосфера в жилището си без непотребен звук. Не хващайте и не стискайте котето от самото начало. Заложете на няколко серии игри с котката денем.

Игрите изморяват буйния звяр и той спи надълбоко и дълго. Е, не би трябвало да забравяте и за рутината в грижата за котката. Изграждането на режим за една котка е доста значимо, защото предсказуемостта вдъхва убеденост на животното, отстрани възприятията и нервните положения.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР