Малко след убийството на журналиста Джамал Кашоги миналия месец, член

...
Малко след убийството на журналиста Джамал Кашоги миналия месец, член
Коментари Харесай

Запис показва връзката на саудитския принц с убийството на Кашоги

Малко след убийството на журналиста Джамал Кашоги предишния месец, член на екипа убийци споделил по телефона на висшестоящ да "предаде на шефа си " (предполага се, че става въпрос за саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман), че групата е изпълнила задачата си, написа в. "Ню Йорк таймс ", като се базира на трима осведомени със записа от убийството на Кашоги, с който разполага турското разузнаване.

Записът, показан предишния месец на директорката на Централно разузнавателно управление на САЩ Джина Хаспъл, се преглежда от висши чиновници на разузнаването като едно от най-убедителните свидетелства за връзка на престолонаследника с убийството на журналиста. Макар името на принца да не се загатва, представители на американското разузнаване считат, че под "шефа " се има поради принц Мохамед. Махер Абдулазиз Мутреб, един от 15-те души, изпратени в Истанбул да се срещнат с Кашоги в саудитското консулство, се обадил по телефона и приказвал на арабски. Според турски сътрудници на разузнаването Мутреб, чиновник по сигурността, който постоянно придружавал принц Мохамед при пътуванията му, е разговарял с асистент на принца. Запознатите със записа споделят, че Мутреб е споделил на помощника нещо в смисъл на "работата е свършена ". Подобно телефонно позвъняване е като димен пищов. Това е много уличаващо удостоверение, споделя пред "Ню Йорк таймс " някогашният помощник на Централно разузнавателно управление на САЩ Брус О. Ридъл, който в този момент работи в института "Брукингс ".

Турските представители подчертаха, че записът не значи недвусмислено, че принц Мохамед е забъркан. Американското разузнаване и други държавни представители също предизвестиха, че колкото и безапелационен да наподобява, записът към момента не е неопровержимо доказателство за съпричастността на престолонаследника със гибелта на Кашоги, отбелязва вестникът.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо стана първият западен водач, удостоверил турските изказвания, че аудиозапис от убийството на Джамал Кашоги съществува и Турция го е предоставила на разследващите организации на други страни, показва английският в. "Гардиън ". Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че е предал записа "на Саудитска Арабия, на Америка, на германците, французите, британците, на всички тях ", само че нямаше без значение удостоверение от никоя страни, че са го чули.

На конференция в Париж, където бе за конгрес за мир и честването на стогодишнината от края на Първата международна война, Трюдо сподели, че канадското разузнаване е прослушало предоставения от турското разузнаване запис, само че самият той не го е чул.

За разлика от Трюдо френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан сподели в изявление пред телевизия "Франс 2 ", че не знае за предоставена от Турция информация, с което влезе в несъгласие с изказванията на Ердоган, отбелязва в. "Монд ". Турските управляващи досега не са прецизирали при какви условия са се сдобили със записа, изработен вътре в саудитското консулство, в случай, че подслушването на задгранични задачи нарушава Виенската спогодба, добавя френският ежедневник.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР