Малко след 15.00 часа полицията започна да извежда хората от

...
Малко след 15.00 часа полицията започна да извежда хората от
Коментари Харесай

Полицията започна да извежда хората от палатковия лагер пред Паметника на Съветската армия

Малко след 15.00 часа полицията стартира да извежда хората от палатковия лагер пред Паметника на Съветската войска в София, заяви БНР. По-рано денем към монумента бяха издигнати железни заграждения,  палатките останаха вътре в тях.

При слагането на загражденията по решения на регионалния шеф от " Левицата " оповестиха, че няма да реалокират лагера си, в който бранели от похищения паметника. Монументът е рисков за жителите и те би трябвало да бъдат защитени от падащи от него плочки, обясниха локалните управляващи в София.

Един от първите изведени от полицията изясни, че към този момент няма достъп до лагера и че в палатките са останали персонални движимости на протестиращите.

" Щели да вършат инспекции сапьорски, за бомби. Ние в случай че сме желали да взривяваме каквото и да било, като че ли щяхме да чакаме да го заградят. Ние стоим на паметника не с цел да го взривяваме, а с цел да го пазим. Те желаят да взривят паметника. Ако това се правеше за сигурността на хората, нямаше да ги извеждат по този метод, с полиция. Това се прави поради опита на регионалната администрация, която си е навила на пръста, че ще събори паметника, да изгони хората, да си построи скелето и да стартира с демонтажа на паметника, безусловно срещу волята на хората ", оплака се той.

Т. нар. палатков лагер се появи пред МОЧА на 9 август. Преди това, на 3 август регионалният шеф на София Вяра Тодева поиска от столичния кмет Йорданка Фандъкова документи за паметника и изпрати запитване дали скулптурите може да бъдат признати в Музея за социалистическото изкуство. Ден по-рано Министерският съвет взе решение монументът в София да се трансформира от обществена в частна държавна благосъстоятелност. На два пъти имаше напрежение сред стачкуващите от лагера и представители на агитката на " Левски ". Последното напрежение беше от нощес.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР