Малко над половината от местата за къпане в България са

...
Малко над половината от местата за къпане в България са
Коментари Харесай

Половината плажове у нас с чиста вода

Малко над половината от местата за къпане в България са с чиста вода. Това демонстрира годишният отчет на Европейската организация за околна среда. Австрия, Кипър, Гърция и Малта са страните с най-чисти води за къпане в Европа.

Според европейския отчет близо 53% от изследваните водни басейни са с чудесно качество на водата. Тези данни се удостоверяват и от резултатите на инспекциите, осъществени от РЗИ-Бургас от началото на сезона, оповестява Нова тв. Вземането на проби от морската вода това лято е почнало от началото на май. За следващ път ще бъде изследвана водата на Централен плаж Поморие, написа "Монитор ".

"Морската вода се изследва за чревни ентерококи и ешерихия коли ", сподели доктор Стоян Стайчев от РЗИ-Бургас. Пробите се обработват в границите на 48 часа, само че от началото на сезона до през днешния ден отклонения няма. Изследвана е водата от 41 плажа. Тенденцията за възстановяване чистотата на морската вода се следила от години. Това настояват и самите почиващи.

Междувременно стотици се събраха на варненски плажове в съботния ден и се включиха в акцията по разчистване на морската линия от отпадъци. Инициативата бе във връзка Световния ден на океаните.

„ Варненци означават всяка година този ден, утвърден от Общото заседание на Организация на обединените нации на 5 декември 2008 година Идеята за провеждането му била препоръчана още през 1992 година, по време на конференция на Организация на обединените нации за околната среда и развиването в Рио де Жанейро.

Целта е да се осведоми обществеността за въздействието на индивида върху международния океан и да се активизира международното гражданско придвижване в негова отбрана “, разясняват уредниците. В акцията се включиха и водолазите от морски клуб „ Приятели на морето “, които направиха разчистване на плаж „ Траката “ край Варна.

Инициативата бе проведена от компания в партньорство с Община Варна, Висше военноморско учебно заведение „ Никола Й. Вапцаров “, Сдружение „ Велоклуб Устрем “, БиС - Благотворителност и спорт и ЕКОПАК. Сборният пункт в Аспарухово бе пред ресторант „ Red Rock “ от 10,30 часа, където уредниците на събитието раздваха нужните за почистването ръкавици и чували. В проявата се включиха най-вече младежи, загрижени за опазването на природата. Събраните отпадъци по плажовете, най-вече пластмасови боклуци, ще бъдат извозени от сметопочистващите компании.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР